Kızılırmak Havzası'nın Temizliği Uydudan Takip Edilecek

Çankırı İl Özel İdaresi, Kızılırmak Havzası'ndaki katı atıkların uydudan takip edilerek havzanın daha temiz kalmasını sağlayacak proje hazırladı.

Çankırı Kızılırmak Havzası'nda katı atıkların uydu takip sistemi ile takip edilerek havzanın daha temiz kalmasını sağlayacak projenin başvurusunun yapıldığı bildirildi.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'ndan (KUZKA) yapılan açıklamada, ajans koordinasyonunda Çankırı İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan projenin AB'ye sunulduğu belirtildi.

Proje ile Çankırı Kızılırmak Havzası'nın daha temiz ve sağlıklı kalacağı belirtilen açıklamada, çevre duyarlılığı yüksek teknolojik ekipmanlar yardımıyla katı atıkların sistem tarafından belirlenen en kısa rota üzerinden sistematik bir şekilde toplanması ve il için pilot uygulama oluşturulmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, Avrupa Ortaklık Aracı (ENI) ve Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı'na (SÖİ) sunulan proje kapsamında Çankırı Kızılırmak Havzası'nda bulunan köylerin katı atıklarının uydu takip sistemleri ile düzenli bir şekilde takip edilerek, sürecin yönetilmesi, en kısa toplama rotalarının oluşturulması ve çöplerin böylece daha sistematik şekilde toplanması ve il için pilot uygulama bölgesinin oluşturulmasının planlandığı ifade edildi.

AB'ye sunulan projenin kabul edilmesi halinde vatandaşlara da çeşitli eğitimler verileceği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Çankırı’da çevreyle ilgili toplumsal bilinç ve duyarlılığın artırılmasına yönelik eğitimlerin verilmesinin yanı sıra, uygulama sonrasında projenin çevreye olan katkısını değerlendiren raporların da hazırlanması planlanıyor. Toplam bütçesi 716 bin avro olarak tasarlanan projenin başarılı bulunması halinde projenin ana yürütücüsü Çankırı İl Özel İdaresi Türkiye ortağı olacak. Projenin diğer ortakları ise Bulgaristan'dan Bölgesel Kalkınma Vakfı ile Gürcistan'dan Batum Şota Rustaveli Devlet Üniversitesi olarak belirlendi.'

Projenin sonucunun yıl sonuna doğru AB tarafından açıklanacağı kaydedildi.
Kaynak: AA