İşitme Engelli Öğrenci Sevdiği Şarkıya Klip Hazırladı

Yaşar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü öğrencisi Öztaban: 'Hem şarkının hem de klibin beni, çalışmalarımı ve duygularımı yansıttığını düşünüyorum'.

Yaşar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü öğrencisi işitme engelli Mehmet Öztaban, sevdiği şarkı için illüstrasyonlardan oluşan klip yaptı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, yetenek sınavını kazanarak girdiği bölümü bu yıl üçüncü olarak bitirmeye hazırlanan Öztaban, bitirme projesi olarak işitme ve konuşma engeline karşın bir animasyon müzik klibi hazırlamayı tercih etti.

Kulaklık yardımıyla çok yüksek sesleri çok az ve net olmayan bir şekilde işitebilen Öztaban, tasarladığı klip için en sevdiği şarkı olan The Doors'un 'People are strange' isimli şarkısını seçti.

Öztaban, klibi hazırlarken şarkıdaki müziğin ses dalgalarından ve ona hissettirdiklerinden faydalandığını belirterek, şunları kaydetti:

'Güzel ve başarılı geçen dört yılın ardından bitirme projesi olarak ne yapacağıma, danışman hocam Yrd. Doç. İsmail Okay ile karar verme sürecine girdik. Çeşitli projeler konuştuk ve birlikte belki de insanların benim için zor olabileceğini düşündüğü bir animasyon müzik klibi hazırlama kararı aldık. Projeyi hayata geçirmek için en sevdiğim şarkıyı seçtim. Başta, sesleri müziğin ses dalgalarına bakarak nerede yüksek, nerede alçak olduklarını çözdüm ve müzik klibinin animasyonunu bu ses frekansının yüksekliğine, alçaklığına ve tekrar sıklığına göre planladım. Bu süreç devam ederken aynı zamanda klipteki sahnelerde belirecek illüstrasyonları tasarlayıp klibe yerleştirdim. Hazırladığım illüstrasyonların şarkı sözleriyle senkronizasyonunu ayarlayıp projemi tamamladım. Hem şarkının hem de klibin beni, çalışmalarımı ve duygularımı yansıttığını düşünüyorum.'
Kaynak: AA