HDP Grup Başkanvekili Yıldırım Açıklaması

'Bölge istinaf mahkemeleri, AKP'nin rövanşist duygularla partimizi ve siyasetçi arkadaşlarımızı cezalandırmak ve dosyalarını kısa sürede tamamlayıp siyasi yasak getirmek üzere kurgulanmış mahkemelerdir'.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, 'Bölge istinaf mahkemeleri, AKP'nin rövanşist duygularla partimizi ve siyasetçi arkadaşlarımızı cezalandırmak ve dosyalarını kısa sürede tamamlayıp siyasi yasak getirmek üzere kurgulanmış mahkemelerdir.' dedi.

Yıldırım, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin belli bir süreden beri iktidarın bilinçli ya da bilinçsiz yanlış politikalarıyla oldukça zor günler geçirdiğini savundu.

HDP'nin tutuklu milletvekillerine ilişkin yaşanan süreçleri anlatan Yıldırım, 'Şimdiye kadar partililerimizle ilgili onlarca beş yılın altında verilmiş hapis cezasının bir tanesi dahi esas ya da usulden bozulmuş mudur? Bölge istinaf mahkemeleri, AKP'nin rövanşist duygularla partimizi ve siyasetçi arkadaşlarımızı cezalandırmak ve dosyalarını kısa sürede tamamlayıp siyasi yasak getirmek üzere kurgulanmış mahkemelerdir.' diye konuştu.

HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü'nün aracının durdurulup aranması sırasında yaşananları anımsatan Yıldırım, şöyle konuştu:

'Bu çavuş, 15 Temmuz günü burayı bombalayan askerle aynı zihniyette bir çavuştur. Ona herhangi bir soruşturma veya idari tasarrufta bulunmayacak kişiler de '15 Temmuz darbe girişiminde bulunanların arkasında bulunuyor' demektir. olacağını öne sürdü. Bu işin peşini bırakmayacağız, takipçisi olacağız.'

Van'ın Çatak ilçesi kırsalında yerleşim yeri bulunmayan Körüklü Vadisi'nde DBP'li belediye döneminde yaptırılan köprünün 'PKK'lı teröristler için yapıldığı' gerekçesiyle yerinden sökülmesine değinen Yıldırım, köprünün halkın ihtiyacını gördüğünü, kent merkezi ile dış mahalleler veya kırsal yerleşmeler arasında bağlantıyı sağladığını savundu.

- 'AİHM'in kararı alabildiğine problemli bir karardır'

KHK'lar ile ihraç edilenlere ilişkin kurulan OHAL Komisyonunun bir hukuki yapı olmadığını ve herhangi bir derde deva olmayacağını öne süren Yıldırım, 'Bu konuda bugün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar, alabildiğine problemli bir karardır.' ifadesini kullandı. Yıldırım, TBMM'nin kapanmaması, bayram tatilinden sonra tekrar açılması gerektiğini söyledi.

- 'Zorunlu askerlik kaldırılmalıdır'

Ahmet Yıldırım, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bedelli askerlikle ilgili açıklamaların sorulması üzerine Yıldırım, şu yanıtı verdi:

'Bir AKP'linin eşiyle yapmış olduğu kulis bilgisi olarak bunun aktarılmış olması çıkarılacak ya da çıkarılmak istenen bedelli askerlik yasasının kimin için çıkarıldığını, amacının ne olduğunu çok iyi ortaya koyuyor. Siz hiç boğazda bir yalıya, evladı şehit olduğu için Türk bayrağının asıldığını gördünüz mü? Biz tümden askerliğin zorlu olmaktan çıkarılmasını istiyoruz. Zengin ile yoksul kim istiyorsa gitsin. Askerlik gönüllülük temelinde olmalıdır. Zorunlu askerlik kaldırılmalıdır.'

Açlık grevindeki tutuklular Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya ilişkin bir soru üzerine Yıldırım, Gülmen ve Özakça'nın bir an önce serbest bırakılması, bütün KHK mağdurlarının önce görevlerine iade edilmesi daha sonra etkin idari soruşturmalar ile darbecilikle bağlantısı olanın durumunun hukuki kararlarla yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

HDP'li Yıldırım, TBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonunun, şişeden cin çıkardığını ve darbecileri rahatlatan bir rapor hazırladığını ileri sürdü. Yıldırım, 'Darbe Komisyonu, ancak 'siyasi bağlantılar ortaya çıkarılmasın diye ne yapabiliriz?' açısından inceltilmiş bir çalışma yürütmüştür.' dedi.

Bir gazetecinin, 'Damatların tahliyesi üzerinden tartışma devam ediyor. Bu tartışmaya katılır mısınız?' sorusu üzerine Yıldırım, 'Ben bunun, AKP Genel Başkanının, daha önce birlikte yol yürüdüğü ve siyaseten ayrı düştüğü kişilere karşı gözaltına alıp, tutuklayıp, gözdağı verip daha sonra onların muhalif olma direncini kırma amacı taşıdığını düşünüyorum. Teslim alma operasyonudur. Mesela oradaki damat değil arkasındaki kayınbabalarının muhalif mücadele ruhlarını teslim alma ve kırma amacı taşımaktadır. Alınmaları da bir projeydi, bırakılmaları da aynı proje kapsamında gerçekleşmiştir.' yanıtını verdi.
Kaynak: AA