Kırmızı Et Fiyatlarındaki Artış GTO'da Masaya Yatırıldı

Son dönemlerde kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışın nedenleri ve çözüm önerileri Gaziantep Ticaret Odası (GTO) masaya yatırıldı.

Kırmızı Et Fiyatlarındaki Artış GTO'da Masaya Yatırıldı
Canlı Hayvan-Hayvansal Ürünler Ve Yem Üreticileri Meslek Komitesi öncülüğünde düzenlenen toplantı neticesinde yetkililere iletilmek üzere çözüm önerileri raporu hazırlandı. Raporda et fiyatlarındaki artışın önüne geçilebilmesi için öncelikle kuzu kesiminin belirli şartlara bağlanması ve hayvan sayının, kalitesinin ve ırkının artırılması gerektiği vurgulandı.

GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık KOÇAK başkanlığında gerçekleşen toplantıya, GTO Meclis Üyeleri Mahmut Yıldırım, Uğur Acıoğlu ve Bülent Erleblebici,

GTO 9 Nolu Canlı Hayvan-Hayvansal Ürünler Ve Yem Üreticileri Meslek Komitesi ve GTO 8 Nolu Cafe-Restaurant-Catering Hizmetleri Meslek Komitesi üyelerinin yanı sıra Gaziantep Ticaret Borsası’nın ilgili meslek komite üyeleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Gaziantep Kırımızı Et Üreticileri Birliği, Gaziantep Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Gaziantep Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, Gaziantep Kasaplar ve Celebciler Odası ve sektör temsilcileri de katıldı.

GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Koçak toplantıyla ilgili yaptığı değerlendirmede "Son dönemlerde kırmızı et fiyatlarında üreticiyi de tüketiciyi de zor duruma sokan aşırı fiyat artışlarını ilgili taraflarla birlikte yaptığımız toplantıda değerlendirdik. Fiyat artışlarının nedenlerini ve çözüm önerilerini tartıştığımız toplantı neticesinde de yetkililere iletilmek üzere bir rapor hazırladık" dedi.

"Kuzu kesimi belirli şartlara bağlanmalı"

Toplantıda sektör temsilcilerinin et fiyatlarındaki artışın önüne geçilebilmesi için öncelikle kuzu kesiminin belirli şartlara bağlanması gerektiğinin altını çizdiğini belirten Koçak, “Günümüzde oldukça yoğun talep alan kuzu etinde ne yazık ki çok küçükken kesim yapılabiliyor. Biz raporumuzda kesim için belirli şartlar gerektiğini vurguladık. Örneğin kesilecek kuzunun karkas etinin en az 24 Kg ya da kesilecek kuzunun en az 8 aylık olması şeklinde bir şart getirilmesi gerekmektedir” dedi.

Bir başka önemli noktanın da hayvan sayının, kalitesinin ve ırkının artırılması olduğunu söyleyen Koçak, "1991 yılında küçükbaş hayvan varlığımız 51 milyon 200 bin baş iken günümüzde 41 milyon 330 bin 292 başa düşmüş durumda” diyen Koçak Türkiye’nin ihracatçı konumdan ithalatçı konuma geldiğini söyledi.



Koçak, “Hayvan sayısının artırılabilmesi için doğurmamış dişi hayvanların kesiminin engellenmesi gerekmektedir. Hayvancılığın en önemli problemlerinden birisi yüzde 8 olan buzağı ve kuzu kayıplarının önüne geçilmesi gerekmektedir. Buzağı için verilen hayvan başına verilen desteklerin küçükbaş hayvanlara da uygulanması gerek” dedi.

Hayvan kalitemizin artırılması için Avrupa’nın tüm ülkelerinde olduğu gibi, ihtiyacın belirlenerek ihtiyaca göre ırk seçimi yapılması gerektiğini belirten Koçak, “Kemik ağırlığı az, değerli et ağırlığı yüksek olan ırkların araştırılarak, besicilerin bu hayvanları tercih etmeleri sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

GTO Başkan Yardımcısı Koçak toplantıda ayrıca ithalatın özel işletmeler aracılığıyla yapılması, et balık kurumlarının yeniden devletleştirilmesi, denetimlerin sıklaştırılması, ete standart getirilmesi, sektörün girdi maliyetlerinin azaltılması gibi bir çok konunun tartışıldığını söyledi.

Kaynak: İHA