Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi'ne Görkemli Açılış

Eskişehir’de, ünlü sanatçı Osman Yaşar Tanaçan’ın fotoğraf müzesi yoğun katılım ile açıldı.

Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi'ne Görkemli Açılış
Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde yer alan Kurşunlu Külliyesi’ndeki müze açılışına fotoğrafseverlerin yanı sıra Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer katıldı.

Etkinlikte konuşma yapan 75 yaşındaki usta sanatçı Osman Yaşar Tanaçan, gösterilen ilgi sebebiyle ziyaretçilere teşekkür etti. Fotoğrafın geçmişten geleceğe uzanan çok önemli bir köprü olduğunu belirten Tanaçan, "Geçmişini bilmeyen topluluk ne gününü yaşar, ne de geleceğe yönelik planlarını gerçekleştirebilir. Fotoğraf, insanların yaşamında ucu bucağı olmayan, durmaksızın gelişen bir sanattır. Fotoğraf bir tutkudur, bir meslektir, bir belgeleme biçimidir. Fotoğraf sürekli olarak renklerle düşünme biçimidir. Fotoğraf sürekli aramaktır. Fotoğraf belgelenenleri geleceğe bırakmaktır. Fotoğraf insanları gösterir. On yıllar sonrasının belleğini oluşturur. Fotoğraf sanatı, insanı insan yapar. Fotoğraf ilmi ise insanı erdeme ulaştırır, paylaşım yetisini geliştirir. Çok sevdiğim bir cümleyi sizlere söylemek istiyorum; Fazlaca derdi olmaz yanında kamera taşıyanın, kendi gölgesi olmaz gölgede yaşayanın. İşte fotoğraf sanatı bu tarihin geçmiş günlerinde kalan o gölgeleri bu müze sayesinde aydınlatarak somut bir şekilde görünür hale getirerek, bir üniversite kenti olan Eskişehir’de gençlerin yollarını aydınlatacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Tanaçan, konuşmasının sonunda müzenin kuruluşunda emeği geçenlere ve ailesinin tüm bireylerine desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Tanaçan’ın konuşması sonrası kürsüye gelen Odunpazarı Belediyesi Başkanı Kazım Kurt ise, Osman Yaşar Tanaçan’ın Eskişehir’in bir değeri olduğunu ifade ederek, "Bugün Odunpazarı belediyemize bir müze daha kazandırıyoruz. Bu müze bu bölgedeki eksiklikleri tamamlayan müzelerden birisi. Ben bize bu bağışı yaptığı için Osman Bey’e şükranlarımı sunuyorum. Eskişehir’in sanata ve kültüre olan duyarlılığını Odunpazarı’nda bu fotoğraf müzesi ile daha da arttırarak çoğaltmalıyız. Gerekli altyapıyı bizler hazırlamalıyız diye düşünüyorum. Eskişehirlilerin de bu müzeye sahip çıkacağına inanıyorum. Biz bu tür müzeleri kurarken Eskişehir’in değerlerini ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Osman Tanaçan Eskişehir’in bir değeridir. Bu şehre fotoğraf anlamında büyük katkıları vardır. Bu müzedeki materyaller de bu şehrin bir değeridir. Bunu da bütün insanlığın görmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye belirtti.

Yapılan konuşmalar sonrası Başkan Kurt, Osman Yaşar Tanaçan’a sembolik bir ödül verdi. Tanaçan, aldığı bu ödülü eşine hediye etti.

Toplu halde kurdelenin kesilmesi sonrası müze vatandaşlara açıldı. Başkan Büyükerşen, Başkan Kurt ve Utku Çakırözer müzeyi ilgiyle inceledi. Müzede bulunan Osman Yaşar Tanaçan heykeli ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Zaman zaman Osman Yaşar Tanaçan’dan müze hakkında bilgiler alan Başkan Büyükerşen, müzenin gelecek nesiller için bir eğitim yeri olmasını temenni etti.
Kaynak: İHA