Nazilli'de Müteahhit Enflasyonu

Nazilli’de son yıllarda sayıları hızla artan müteahhit sayısının kriz denilecek seviyeye ulaştığını kaydeden iş adamı Gürdal Yüzügüler, hükümete bu yönde önleyici tedbir alması çağrısında bulundu.

Nazilli'de Müteahhit Enflasyonu


Nazilli’deki müteahhitlerin sayısı her geçen gün artarken, vatandaşlar güvenilirlik konusunda büyük sıkıntı yaşıyor. Nazilli ve sorumluluk sahası olan 7 ilçede yaklaşık 550 Müteahhit bulunuyor. Hal böyle olunca hem müteahhitler hem vatandaş bir takım sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor.

Nazilli’de inşaat sektöründe faaliyet gösteren Gürdal Yüzügüler, bu sıkıntıların önüne geçebilmek için ‘güven’ ortamının sağlanması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti: “Arsa sahiplerinin seçici olması gerekir. Müteahhit olarak kendisine gelen bir kişinin söz verdiği şekilde taahhütte uygun, protokole uygun şekilde, zamanında yapacağına emin olması gerekiyor. İkincisi Müteahhitlerin ev sattıkları kişilere ve arsa sahiplerine karşı sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir”

Vatandaşların daire alırken ikileme düştüğünü ve noksan imal edilen alanlar nedeniyle bir takım sıkıntılar yaşadığını söyleyen Yüzügüler, tüm bunların Müteahhitlere karşı güvensizlik yarattığını belirtti.

Nazilli’de müteahhitlik yapan ancak inşaat malzemesini çevre illerden alan meslektaşlarına sitem eden Yüzügüler, “Alışverişlerini Nazilli’deki inşaat malzemesi satan yerlerden yapsınlar. İzmir’den Denizli’den 1 -2 lira fiyat teklifi alıyor ama bizim buradaki esnaf arkadaşımız kazanırsa o para Nazilli’de kalır Nazilli kazanır. Büyük şehirleri tercih ettiklerinde o para direkt şehir dışına çıkıyor” dedi.



“İnşaat malzemesi satan arkadaşlara da bir sitemim var. Nasıl İzmir’deki, Denizli’deki arkadaşlar cüzi miktarlarda karlarla bu işi yapıyorsa bir işten dünyanın parasını kazanacağım mantığında olma daha çok iş kovala daha çok kazan o para o döngü Nazilli’de olsun” diyen Yüzügüler, bu sistem sağlanırsa sorunların çözümü noktasında birebir muhatap bulmanın kolaylaşacağına işaret etti.

“Bir eczane hatta bir gözlük dükkanı açmak için bakanlıktan izin belgesi almak gerekirken bir müteahhitlik firması kurmak için hiç bir belge gerekmiyor” diyen Yüzügüler, Müteahhit artışının devlet ekonomisine büyük katkı sağladığını belirterek, “Tapu harcı, yerel yönetimlerdeki emlak vergisi, çöp vergisi. Müteahhitlerin çok olması ülke ekonomisine, bölge ekonomisine faydası olan bir şey. Çünkü her kalem orada vergilendirilmiş. Yapı denetime, SGK’ ya para veriyorsun. Emlak vergisi, alt yapı bedeli, tapu alım satım harçları, kat mülkiyeti yani inşaatın her kaleminde bir vergi var. Ne kadar çok Müteahhit o kadar çok para demek. Aslında Müteahhit sayısının azaltılması lazım. Rekabet çok olunca kar oranları da az oluyor ama vergiler azalmıyor. O zaman kalitede düşüyor. Müteahhit sayısının çok olmasının iyi yönleri de var kötü yönleri de var. Dediğim gibi insanların seçici olması gerekiyor seçerek ve sağlam protokoller yaparak hareket etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA