IKBY'nin 'Bağımsızlık Referandumu' Hazırlığı

IKBY'de muhalefetin başını çeken Goran Hareketi'nin Dış İlişkiler Sorumlusu Tevfik: 'Bağımsızlık referandumunun gerçekleşmeyeceği kanaatindeyiz'.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi, 25 Eylül'de 'bağımsızlık referandumu' yapma planının uygulanamayacağı görüşünü bildirdi.

Goran'ın resmi internet sitesinde yer alan habere göre, partinin üst düzey yöneticileri, liderleri Noşirvan Mustafa'nın 19 Mayıs'taki vefatının ardından ilk defa bir araya geldi.

Toplantıda Goranlı yetkililerin IKBY'nin 'bağımsızlık referandumu' planı ve diğer siyasi gelişmeleri ele aldığı ifade edildi.

Partinin Dış İlişkiler Sorumlusu Muhammed Rahim Tevfik, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, 'Bağımsızlık referandumunun gerçekleşmeyeceği kanaatindeyiz. Goran için önceliğimiz uygun, iyi ve gelişmiş bir idare kurup anayasaya göre hareket ederek tartışmalı bölgeleri IKBY'ye bağlamaktır.' dedi.

IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin IKBY parlamentosunda yer alan siyasi parti temsilcileriyle çarşamba günü Erbil'de yaptığı toplantıda 'bağımsızlık referandumu' için 25 Eylül tarihinin belirlendiği belirtilmişti. Statüsü tartışmalı Kerkük'ün de referanduma dahil edileceği kaydedilmişti.

Başbakan Binali Yıldırım, tartışmalı referandum kararına ilişkin dün yaptığı açıklamada, 'Biz, Irak'ın toprak bütünlüğünü istiyoruz. Bütün Iraklıların bir arada, bir devlet olarak yaşamasını istiyoruz. Bu kararın da sorumsuzca verilmiş bir karar olduğunu düşünüyoruz.' ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye'nin yanı sıra terörle mücadele konusunda Erbil'e askeri yardımda bulunan ABD ve Almanya da Irak'ın birliğinden yana olduklarını açıklamıştı.
Kaynak: AA