Bilecik'te Çam Kese Böceğiyle Mücadele

Bilecik Orman İşletme Müdürlüğü, ağaçların büyümesine engel olan çam kese böceğine karşı Orman Genel Müdürlüğünce uygulamaya konulan tel kafes yöntemiyle Phyrx Caudata'nın üremesini sağlıyor.

Bilecik Orman İşletme Müdürlüğü, ağaçların büyümesine engel olan çam kese böceğine karşı tel kafes yöntemiyle Phyrx Caudata'nın üremesini sağlıyor.

Bilecik Orman İşletme Müdürü Mehmet Yaycığolu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağaçların büyümesine engel olan çam kese böceğiyle mücadele kapsamında çalışmalar yürüttüklerini anlatarak, 2016 yılında 20 ve 2017 yılında da 16 tel kafes oluşturulduğunu söyledi.

Kafesler vasıtasıyla çam kese böceğinin düşmanı olan Phyrx Caudata'nın çoğalmasını sağladıklarını anlatan Yaycıoğlu, şunları kaydetti:

''Çam kese böceği kış mevsimi boyunca ipek böceği kozasına benzer kese içerisinde yaşıyor. Böcekler bahar ayının gelmesi ile birlikte hareketleniyor ve ağaca zarar vermeye başlıyor. Bu böcekler ağaçların sağlıklı bir şekilde büyümesine engel oluyor. Bu böceklerle genellikle biyolojik olarak mücadele ediyoruz. Ormanlarda tel kafesler mevcut. Ağaçlardaki çam kese böceklerini topluyoruz. Bu kafesin içine bırakıyoruz ve burada Phyrx Caudata'nın üremesini sağlıyoruz. Bu sinek çam kese böceklerine yumurtaları bırakıyor ve sürekli Phyrx Caudata böcekleri sürekli çoğalıyor. Bu şekilde doğal mücadele yöntemi sergiliyoruz. Çam kese böceklerinin olduğu bölgelerde mücadele ediyoruz.''

Yaycıoğlu, böceklerle genellikle biyolojik olarak mücadele ettiklerini bazen laboratuvarlarda yem olarak kullanmak için mekanik mücadeleyle toplandığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA