Sanayi Ve Üretime Destek Tasarısı Komisyonda

CHP Denizli Milletvekili Arslan, tasarı hakkında basında çıkan, 'iktidar ve muhalefet anlaştı' şeklindeki haberlere tepki göstererek, 'Tasarının bir cümlesi zeytinlikleri korurken, 'ancak' diye başlayan diğer cümlesi, korunan zeytinlikleri Kurul marifetiyle yok edebilecek' dedi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: 'Tasarının 2 maddesi CHP ile yapılan uzlaşmayla çıkarıldı. İktidarın uzlaşma önerilerine toptan bir yaklaşımla davranılmasını doğru bulmuyorum. Toplumu kışkırtmanın, birtakım çevrelere mesaj göndermenin anlamı yok'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan'ın, basında çıkan 'iktidar ve muhalefet anlaştı' haberlerine tepki göstermesi üzerine, 'Tasarının 2 maddesi CHP ile yapılan uzlaşmayla çıkarıldı. İktidarın uzlaşma önerilerine toptan bir yaklaşımla davranılmasını doğru bulmuyorum. Toplumu kışkırtmanın, birtakım çevrelere mesaj göndermenin anlamı yok.' dedi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda, dün 42 maddesi kabul edilen Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısının görüşülmesine devam edildi.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, bugün basında, 'CHP'nin iktidarla anlaşarak tasarının komisyonda kabul edildiği' ve 'iktidar ile muhalefetin anlaştığı' şeklinde yanlış haberler yer aldığını belirterek, bu haberlerin doğru olmadığını ve bunu düzeltmek istediğini söyledi.

Tasarının, zeytinlikler, kıyı ve meralarla ilgili maddelerini içeren 7 maddesi üzerinde, hiçbir uzlaşıya girmeksizin bu maddelerin tasarıdan çıkarılması yönündeki önergelerini komisyona verdiklerini ve bu önergelerini geri çekmediklerini ifade eden Arslan, şöyle konuştu:

'Bu maddeler zeytinciliğin ölüm fermanıdır, mera ve kıyıların daha fazla yapılaşmaya açılması adımıdır. Israrlı tutumumuz sonucunda iktidar, tasarının 2. ve 3. maddelerini tasarıdan tümüyle çekmiştir. Bu maddeler ısrarımız sonucunda, tüm partilerin ayrı ayrı önergeleriyle geri çekilmiştir. Eğer bir uzlaşmadan bahsediliyorsa, evet, iktidar bizim önergelerimize uyum sağlamış, tasarıdan bu zararlı maddeler oy birliğiyle çıkarılmıştır.

4. maddenin de tasarıdan çıkarılması yönündeki ısrarımız ve önergemiz, uzun tartışmalar sonucunda iktidar tarafından kabul görmemiştir. İktidar, aynı maddede verdikleri 3 farklı önergeyle 4. maddede değişikliğe gitti. Biz bu önergelerin tamamına ret oyu verdik ve 4. maddenin de tasarıdan çıkarılması yönündeki önergemizde ısrarcı davrandık. Çünkü, siyasetin gölgesi altında görev yürütecek, valilikler bünyesinde işleyecek bir kurul, zeytinlik sahalarda sanayileşme, madencilik, tesisleşme ve yapılaşma faaliyetine karar verebilecektir.'

Arslan, mevcut kanun zeytinlikleri çok net biçimde korurken, tasarının getirdiği istisna hükümlerle 'zeytinliklerin ölüm fermanını hazırladığını', Kurulun vereceği kararla her türlü kimyasal atık bırakacak, toz ve duman çıkaracak tesisin yapılmasına ve işletilmesine izin verileceğini iddia etti.

Tasarının bir cümlesi zeytinlikleri korurken, 'ancak' diye başlayan diğer cümlesinin, korunan zeytinlikleri, Kurul marifetiyle yok edebileceğini savunan Arslan, 'Buna asla izin vermeyiz, asla uzlaşmayız.' dedi.

- 'Başından beri uzlaşma arıyoruz'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, toplantıların başından beri uzlaşı arayan bir yaklaşımla tasarıyı görüştüklerini söyledi.

'CHP'li arkadaşlar, bizim uzlaşı arayışımızın hiç olmadığını, 7 maddede uzlaşı olmadığını söyledi.' ifadesini kullanan Özlü, tasarının 2 maddesinin CHP ile yapılan uzlaşmayla çıkarıldığının altını çizdi.

Bakan Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

'(Yaptırmam) tarzı, reddi bir anlayış sezinliyorum, bu doğru değil. Sivil toplum örgütleri, toptan reddi bir anlayışla olaya yaklaşıyor. Biz burada çözüm bulmaya çalışıyoruz. Zeytinlik Sahalarını Koruma Kurulundan bahsediyoruz. Tasarının bazı maddelerini değiştirdik, ilaveler yaptık. İktidarın çözüm, uzlaşma ve birlikte hareket etme önerilerine, bu şekilde toptan, retçi bir yaklaşımla davranılmasını doğru bulmuyorum. Toplumu kışkırtmanın, birtakım çevrelere mesaj göndermenin anlamı yok.

Tasarıda, hiçbir şekilde zeytinlik sahalara halel getirecek bir düzenleme yok. Tasarı sonuna kadar doğrudur. Toplumun hassasiyetlerini gözeten ve sanayinin gelişmesinin önünü açan bir tasarıdır. Nereye sanayi tesisi kuracaksınız, havaya mı kuracaksınız? Bir araziye kuracağız.'

Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız, kamuoyu hassasiyetlerinin dikkate alındığını, zeytinlik alanların maksimum düzeyde korunduğunu ve tasarıda negatif anlamda düzenleme yapılmadığını vurguladı.

'Yapılan husus, sadece ve sadece sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi.' diyen Altunyaldız, tasarıda; zeytinlik alanlarının konut yapımına açılamayacağı, turizm tesisleri yapılamayacağı, zeytinlik alanları olarak korunacağına dair çok net hükümler olduğunu bildirdi.

CHP'li Arslan, Bakan Özlü'ye, '(Kışkırtıyorsunuz) lafını düzeltin lütfen. Biz kimseyi kışkırtmıyoruz, biz toplumu kışkırtmadık.' ifadesini kullandı.

Faruk Özlü, bunun üzerine, 'Ben, 2 maddeyi birlikte tasarıdan çıkardığımızı söylüyorum. Siz de bazı yerlere mesaj veriyorsunuz, bunu söyledim.' diye konuştu.

Tasarının görüşmeleri maddeleri üzerinde sürüyor.

Kaynak: AA