Merkezi Asya Üniversiteler Birliği Kuruldu

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörlüğü koordinatörlüğünde, aralarında Erciyes Üniversitesi’nin de (ERÜ) bulunduğu 54 üniversitenin kurucu üye olduğu Merkezi Asya Üniversiteler Birliğinin kurulum aşamasının tamamlandığı ve yönergesinin yayınlandığı bildirildi.

ERÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kemal Apalak, yaptığı yazılı açıklamada, 20 Mayıs 2016'da Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörlüğü ev sahipliğinde, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın da katılımıyla Kafkasya Üniversiteler Birliği 6. Olağan Kongresi’nin gerçekleştirildiğini ve bu kongrede 'Merkezi Asya Üniversiteler Birliği'nin kurulmasının kararlaştırıldığını aktardı.

Bir yıl önceki toplantıda, Erciyes Üniversitesi’nin bu birliğe kurucu üye olmak üzere iyi niyet mektubunun Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı‘ya kendisi tarafından takdim edildiğini hatırlatan Apalak, şunları kaydetti:

'Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörlüğü koordinatörlüğünde Merkezi Asya Üniversiteler Birliğinin kuruluş aşaması, 30 Mayıs 2017 tarihi itibariyle tamamlanmış ve yönergesi yayınlanmıştır. Birliğin amacı, üye üniversiteler arasında eğitim ve öğretim, bilimsel araştırma, topluma hizmet, uluslararasılaşma, sosyal ve sportif alanlar ile kültür ve sanat alanlarında iletişim, işbirliği, ortak faaliyetler ve proje geliştirme hususlarında birlikte hareketi sağlamaktır. Birliğinin hedefleri ise üniversiteler, yükseköğretim kurumları ve bunlarla işbirliği yapan kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğini artırmak, uluslararasılaşmayı desteklemek, öğretim elemanı ve öğrenci hareketliliğini sağlamak, ortak diploma programları geliştirmek, program geliştirme ve kredi transfer sistemleri üzerinde birliktelik sağlamak ve kalite güvence sistemi oluşturmak, akreditasyon mekanizmaları üzerinde çalışmak, üye olan üniversitelerin güçlü olduğu alanları dikkate alarak bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak bilimsel projeler geliştirmek, uygulamaya yönelik ortak eğitim öğretim ve araştırma proje ve programları yürütmek, bu alanda yayınlar yapmak, sosyal ve sportif alanlar ile kültür ve sanat alanlarında işbirliği yapmaktır.”

Kaynak: AA