Kolombiya'da Senato Başkanı Lizcano'dan FARC'a Tepki

Senato Başkanı Lizcano, örgüt yöneticilerinin Senato binasına girmesine tepki gösterdi.

Kolombiya Senatosu Başkanı Mauricio Lizcano, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) yetkililerinin Senatoya girmesine karşı çıktı.

Yerel basındaki haberlere göre, Lizcano, başkanlık seçiminde aday olmak için görevinden istifa eden eski Çalışma Bakanı Clara Lopez’in Senato’da düzenlediği etkinliğe FARC yöneticilerinin de katılmasına tepki gösterdi.

Örgütün henüz tamamen silahlarını bırakmadığına dikkati çeken Lizcano, FARC yöneticileri Jesus Santrich ve Andres Paris’in Senato binasına girmesinin yanlış olduğunu savundu.

'Herhangi bir vatandaşın birçok güvenlik uygulamasından geçirildiği bir yere FARC yöneticilerinin korumalarıyla girmesi şaşırtıcı.” ifadesini kullanan Lizcano, polisin böyle bir durumda nasıl davranması gerektiğini bilmediğini söyledi.

Kolombiya Senatosu’nda 28 Şubat’ta yapılan “Barış Meclisi” buluşmasına FARC'ın Başmüzakerecisi Ivan Marquez ve Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) yöneticisi Pablo Beltran katılmak istemiş ancak Lizcano ve Temsilciler Meclisi Başkanı Miguel Angel Pinto'nun itirazları üzerine buluşma, Senato binası dışında yapılmıştı.

Kolombiya hükümeti ile FARC arasında imzalanan barış anlaşması çerçevesinde silah bırakma aşamasına, militanların ülkede oluşturulan 26 bölgede toplanmasının ardından 1 Mart'ta geçilmişti. FARC, 17 Mart'ta 140 silahını MM&V'ye teslim ederek 50 yılı aşan çatışma geçmişinin ardından ilk kez silah bırakmıştı. BM Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizması (MM&V) gözlemcilerinin silahları sınıflandırma ve kayıt altına alma çalışmaları sürüyor. Mayıs ayı sonunda sona ermiş olması gereken silah bırakma süreci, taraflar aldığı ortak kararla 20 Haziran'a kadar uzatılmıştı.

Hükümet ile FARC arasında 2 Ekim 2016'da imzalanan ilk barış anlaşması halk oylamasına götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının sandık başına gittiği referandumda yüzde 50,24 'Hayır' oyu çıkmıştı. Küba'nın başkenti Havana'da yeniden masaya oturan tarafların uzun görüşmelerinin ardından 12 Kasım 2016'da varılan yeni barış anlaşması, 24 Kasım 2016'da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono tarafından imzalanmıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.

Kaynak: AA