IKBY'de Araç Bakımı Yapan Girişimci Kadınların Öyküsü

IKBY'nin Süleymaniye kentinde ilk defa iki girişimci kadın, kentteki sanayi bölgesinde yağ değiştirme ve araç bakım tamirhanesini açarak ekmeklerini kazanıyor.

İDRİS OKUDUCU - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentinde ilk defa iki girişimci kadın, kendi işyerini açarak hemcinslerinin yapmaktan çekindiği 'araç yağ değiştirme ve bakım' tamirhanesini açtı.

Süleymaniye kentinde yaşayan Şadiye Hasan ve Nigar Fetah, Kürt Bölgesi'nde son 3 yıldır meydana gelen derin ekonomik krizden etkilendi. Hasan ve Fetah, ailelerinin ekonomik durumuna katkı sağlamak için bölgede kadınların henüz el atmadığı araç bakım işine girerek ayakta durmaya çalışıyor.

Kentin sanayi bölgesinde kiraladıkları bir işyerini ortak işleten Hasan ve Fetah, araçların yağını değiştirip, genel bakımını yapıyor.

AA muhabirine konuşan girişimci kadınlar, araçlarını sanayiye getirmek isteyen özellikle bayan sürücülerin kendilerini gördükleri zaman mutlu olup, rahatladıklarını söylüyor.

Ekmeklerini kazandıkları işyerini açmadan önce yakınları ve çevreleri tarafından böylesi bir iş yapmalarının çok yadırganıp eleştiri aldıklarını söyleyen Hasan, 'Bu işi yapan ilk kadın olduğumuzdan dolayı böyle eleştiriler almamız normal. Biz de erkeklerden herhangi bir farkımız olmadan bu işi yapabileceğimizi gösterip, başardık.' dedi.

- 'Bize bakıp, örnek alabilirler'

Sanayide tamirhane açmadan önce ev hanımı olduğunu belirten Hasan, 'Kendi aracımın yağını değiştirip, gerekli bakımları yapıyordum. Bunu uzun bir süredir kimseden yardım almadan yapıp, daha ileri teknikleri öğrenerek kendi işyerimi açtım.' diye konuştu.

Evde oturup hiçbir iş yapmayan kadınlara seslenen Hasan, 'Bize bakıp, örnek alabilirler. Kendi ayakları üstünde durmak istiyorlarsa dışarı çıkıp, işlerini kursunlar. Yaptığım işin başta aileme daha sonra da çevremdekilere büyük fayda sağladığı kanaatindeyim.' dedi.

Durumunun iyileşmesi ve işlerinin açılması halinde daha büyük bir işyeri açmayı planladıklarını dile getiren Hasan, İleride araçların komple bakımını yapabilecek bir yer açmak istediğini kaydetti.

Hasan'ın iş ortağı Fetah ise böyle bir teklif geldiğinde ilk önce karar veremediğini söyleyerek daha sonra bunun kendisi için çok faydalı olacağı kanaatine vardığını belirtti.

Fetah, 'Bu işi yapmaktan çok mutluyum. Kadınların da erkekler gibi iş hayatına girmesi lazım. Ancak ellerinde azda olsa bir sermayenin olması gerekiyor.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA