Ermeni Patrikhanesinin Seçime Gitmesi

Türkiye Ermeni Patrikhanesini seçime götürecek Patrik Kaymakamı Başepiskopos Bekçiyan, Almanya'nın Köln kentinden Türkiye'ye geldi Bekçiyan, Atatürk Havalimanı VİP Salonu'nda Türkiye Ermenileri Cemaati Vakıflar Birliği Başkanı ve Surp Pırgiç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şirinoğlu, Patrikhane Ruhani Kurulu Başkanı Maşalyan ile bazı ilgililer tarafından karşılandı.

Türkiye Ermeni Patrikhanesini seçime götürecek olan Patrik Kaymakamı Başepiskopos Sırpazan Karekin Bekçiyan, Almanya'dan Türkiye'ye geldi.

Tarifeli uçakla Almanya'nın Köln kentinden Atatürk Havalimanı'na ulaşan Bekçiyan'ı VİP Salonu'nda Türkiye Ermenileri Cemaati Vakıflar Birliği Başkanı ve Surp Pırgiç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu, Patrikhane Ruhani Kurulu Başkanı Sahak Maşalyan ile bazı ilgililer karşıladı. Burada bir süre karşılama heyetiyle görüşen Bekçiyan, daha sonra özel araçla havalimanından ayrıldı.

Öte yandan Şirinoğlu, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Ermeni toplumunun uzun ve çalkantılı bir süreç sonrasında, patriklik seçimi sorununda bir kırılma noktasına vardığını, cemaat olarak bugün Patrik Kaymakamı Başepiskopos Bekçiyan'ı karşıladıklarını belirtti.

Kendileri açısından yorucu bir dönem sonrasında artık patrik seçimine odaklanabilecekleri umudu ve beklentisinde olduklarını aktaran Şirinoğlu, şöyle devam etti

'18 Ocak'ta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi ile yaptığımız görüşmede bize aktarılan mesajla doğru orantılı olarak, devletimizin ilgili mercileri 16 Nisan'da ülkemizde gerçekleştirilen halk oylamasının hemen sonrasında, cemaatimizin mevcut sorunlarına daha öncelikli olarak eğilebilmişlerdir. Bu bağlamda olgunlaşan şartlarda, Sayın Başepiskopos Karekin Bekçiyan'ın kaymakam sıfatıyla devletimiz tarafından tanınacağının işareti bize aktarılmıştır. Cemaatimizin hak ve hukukuna, iç huzuruna atfedilen önemin tartışmasız bir tezahürü olan bu yaklaşım için başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Yüce Devletimizin tüm ilgili ve yetkili birimlerine müteşekkir olduğumuzu kamuoyu önünde ifade etmeyi bir borç biliriz.'

Bedros Şirinoğlu, Patrik Kaymakamı'nı karşılama sevincini yaşadıkları bugünde cemaat olarak, mevcut gelişmeyi ortak bir kazanıma dönüştürebilmek adına bilinç ve olgunluk sergilemeleri gerektiğini bildirdi.

Geride bırakılan yaklaşık dokuz yılın yükünü silkinebilmek, yeni bir şevkle cemaat yaşantısını normalleştirebilmek için kendilerine ağır bir sorumluluk düştüğünü belirten Şirinoğlu, şunları kaydetti:

'Unutmamalıyız ki, bu kadar çalkantıdan sonra henüz seçim sathı mahalline tam olarak girebilmiş değiliz. Bu hedefe odaklanarak, önümüzde yapmamız gereken büyük bir iş bulunmaktadır. Toplum olarak, tüm saflaşma ve görüş ayrılıklarımızı bir yana bırakarak, Patrik Kaymakamı Sayın Başepiskopos Karekin Bekçiyan'ın etrafında birleşmeliyiz. Patriklik makamımızın bekası ve istikrarı için bu tartışmasız bir zorunluluktur. Kendileriyle iş birliği sergilemek mevcut koşullarda kaçınılmaz bir ödevdir. Geride bıraktığımız yaklaşık dokuz uzun yılda özveriyle yıpratıcı bir görev yürütmüş bulunan Sayın Başepiskopos Aram Ateşyan'a olan saygımızdan ve vefa duygularımızdan ödün vermemeliyiz. Başta vakıflarımızın ve kurumlarımızın başında bulunan sivil yöneticiler olmak üzere toplumumuzun tüm kesimleri ve bireylerine düşen görev, önümüzdeki dönemde ruhanilerimizin arasındaki uyumu azami şekilde gözetmek ve desteklemek olmalıdır. Patrikhanemizin sağlıklı işleyişi bakımından bu su götürmez bir ön koşuldur.'

Şirinoğlu, devletin ilgili makamlarıyla eş güdümlü bir biçimde, geleneklere, örf ve adetlere uygun olarak, patrik seçimi prosedürünün ilerleyen dönemde işlerlik kazanacağının bugün şu ana dek hiç olmadığı kadar muhtemel olduğunu kaydetti.

Bulundukları noktaya herkesin kendi bildiği ve inandığı biçimde mücadele vererek ulaştıklarının aşikar olduğunu, gelecekte bu anlamda daha bütüncül yaklaşım ve tavırların içinde olabilme ve daha az özveriyle daha büyük kazanımlar temin edebilmek için şimdiden arayış halinde olmaları gerektiğini vurgulayan Şirinoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Birbirimize olan ön yargılardan arınmamız ve birbirimizi yeni baştan kredilendirmemiz bu ufkun önümüzde belirmesi için ziyadesiyle yeterli olacaktır. Bu bağlamda da azami sorumluluk bilinci sergilememiz ve özellikle de dayanışma duygumuzu pekiştirmemiz şarttır. Her seçim süreci doğasında bir rekabeti barındırsa da, yeni buhranlar yaşamamak için büyük dikkat sergilememiz ve Müteşebbis Heyet'in oluşturulması dahil, tüm aşamalarda şeffaflıktan ve karşılıklı güvenden uzaklaşmamamız gerekmektedir. Ortak paydamızın sağlıklı bir patrik seçimi gerçekleştirebilmek olduğunu aklımızdan çıkartmadan, ancak birbirimizi kucaklayarak bu işin üstesinden gelebileceğimizi unutmamalıyız. Önümüzdeki seçim sürecinin cemaatimize her açıdan güven telkin etmesini temin etmek, halkımızın iradesine olan saygımız bakımından yine tartışma götürmeyen bir gerçektir. Toplumumuzun tüm bireylerinin kurumlarımızı sahiplenmesini beklediğimiz mevcut ortamda, patrik seçimini benzer bir hassasiyetle gerçekleştirmeliyiz. Sürece geniş tabanlı bir katılım sağlamadan, geniş kitlelerimizden daha büyük sahiplenme ve sorumluluk beklememiz gerçekçi olamaz. Toplumumuzun hiçbir bireyi kendisini bu süreçten dışlanmış hissetmemelidir. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde Patrikhanemizin işleyişine deneyimli, birikim sahibi sivillerin mümkün olduğunca katılabilmesinin büyük yararları olacağını gözlemlemekteyiz. Patrik Kaymakamımız Sayın Başepiskopos Karekin Bekçiyan'ı bu duygu ve düşüncelerle selamlıyor, kendilerine derin saygılarımızı arz ediyor ve zor görevlerinde başarılar diliyoruz.'

Son Patrik Mesrop Mutafyan'ın sağlık sorunları nedeniyle 2008 yılında görevi bırakmasından bu yana vekillikle yönetilen Ermeni Patrikhanesi, Başpiskopos Aram Ateşyan’ın istifasıyla seçime gitmeye hazırlanıyor.
Kaynak: AA