Denizli Protokolü Ahıska Türkleri, Türkmenler Ve Suriyelilerle İftarda Buluştu

Denizli’de yaşayan Ahıska Türkleri, Türkmenler ve Suriyeli vatandaşlar, Denizli protokolü tarafından verilen iftarda buluştu.

Denizli Protokolü Ahıska Türkleri, Türkmenler Ve Suriyelilerle İftarda Buluştu
Polis evinde verilen iftar programın Denizli Valisi Ahmet Altıparmak, Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Vedat Kadri Özüer, İl Jandarma Komutanı Cengiz Yıldız, İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, İl Müftüsü Mehmet Aşık, hakimler, savcılar, müdürler, Ahıska ve Suriyeli Türkmenler ile Suriyeli vatandaşların dernek temsilcileri katıldı.

Vali Altıparmak, salona gelirken tek tek masaları gezerek misafirlere selamladı. Vali Altıparmak, “Hakikaten bereket kültürü sahibi insanlarız. Bizim medeniyetimiz bereket üzerine kurulu ve paylaşımcı bir dini inanca sahibiz, soframızın bereketleneceğine inanıyoruz. Şehrimizde sizleri görmekten büyük bir mutluluk duyduğumuz tüm Denizlililer adına ifade etmek isterim. Biz sizi, sırf Suriye’den savaştan kaçmış insanlar olarak görmüyoruz. Nasıl zamanında muhacirin ile ensar varsa, nasıl ensar muhacirin zamanında kabul ettiyse, sizler de Türk milletinin misafirisiniz” diye konuştu.

Bir sıkıntı olduğu zaman çekinmeden gelmeleri konusunda uyarıda bulunan Altıparmak, “İnşallah bundan sonraki hayatınız da, burada kaldığınız süre içinde güven ve huzur içinde yaşarsınız. Bugün buluşmamızdaki en büyük gayelerimizden birisi de, şehir yönetimini tanıyın. Yani şehir yönetiminin sizden bir farkı yok. Bir sıkıntınız, sorunuz olduğu zaman çekinmeden, bunlar acaba kabul ederler mi, acaba bunlar beni dinlerler mi, acaba iyi bakarlar mı, demeden bu kapıları rahatlıkla aşındırasınız diye, sizinle tanışmak istedim” dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Suriyelilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammet Ali Yasino, Denizli’de yaklaşık 10 bin Suriyelinin olduğunu söyledi.

Derneklerinin Vali’nin girişimleriyle kurulduğunu belirten Yasino, “Tabi ki derneğin amacı Suriyelilerin sıkıntıları olduğunda, bir araç olarak kullanarak, dertleri anlatabilmek. Özellikle yeni gelen ailelere yönelik çalışma yapma ve kaynaşma amacı taşıyor” diye konuştu.

Geldikleri günden beri sıcak karşılandıklarını belirten Dernek Başkanı Yasino, “Buraya geldiğimiz günden beri sanki ailemiz içindeyiz, kardeşlik duygusu içerisindeyiz. Çok şükür hiç yabancılık hissetmedik. Tabi ki illaki ufak tefek sıkıntılar olur o da, doğal bir şey, her toplumda var. Böyle bir sorun olduğu zaman Sayın Valimizle birlikte hemen inşallah hemen çözeriz” ifadelerini kullandı.

“Bir gün oraya tekrar dönmek istiyoruz”

Ramazanı kendi memleketlerinde geçirmek istediklerini belirten Yasino, “Biraz acı çekiyoruz. Neden acı çekiyoruz, çünkü kendi vatanımızda her gün şehit haberleri geliyor, acı çekenler var. Çok şükür buradaki vatandaşlar, Denizli’deki vatandaşlar bu acıyı azaltıyor. Ama umudumuz var ki, bir gün tekrar oraya dönmek” sözlerini dile getirdi.

“Türk halkını Halep’te misafir etmek istiyoruz”

Türkiye’de misafirperverlikten mutlu olduğunu belirten Endüstri Mühendisliği öğrencisi Halep Türkmeni Hamza Mustafa, “Özellikle Sayın Denizli Valisine ve Denizli Temsilcilerine bu davetten dolayı çok teşekkür ediyoruz. Umut ediyoruz, umutluyuz bir gün Türk halkını bir gün orada misafir etmek istiyoruz. Bu ümit içindeyiz” dedi.

Kaynak: İHA