Çin Yeni Kanunlarla Bilgi Güvenliğini Arttırıyor

Çin, yeni kanunlarla bilgi güvenliğini arttırıyor. Bugün yürürlüğe giren yasa ile internet kullanıcılarının bilgilerinin toplanması ve satılması yasaklandı. Yeni yasayla birlikte, firmalar da kullanıcı verilerini Çin’deki sunucularda depolamak zorunda kalıyor ve kullanıcılara kendi bilgilerinin silinmesi olanağı sunuluyor.

Uluslararası ticaret grupları ise yeni yasanın uygulanmasına karşı temyiz başvurusunda bulundu. Çin Siber Güvenlik Kurulu’na (CAC) gönderilen bir mektupta Avrupa ticari çıkarlarını temsil eden bir grup, bunun “büyük belirsizliklere ve uyumluluk risklerine” yol açacağı konusunda uyarıda bulundu. Çin’deki Avrupa Birliği Ticaret Odası, CAC’a yasanın “zayıf yönleri ile doludur” dediğini ve girişinin “yeterli tartışmaya izin vermek” için ertelenmesini istedi. Fakat CAC, yasanın planlandığı gibi yürürlüğe gireceğini belirtti.

Yasa kapsamında, haber yayınlayan, paylaşan veya düzenleyen şirketler çalışmalarını sürdürebilmek için devlet tarafından verilen lisansa ihtiyaç duyacak ve lisansın üst düzey yetkililer tarafından onaylanması gerekecek Lisansa sahip olmayan kuruluşların siyasi, ekonomi, askeri, dış ilişkiler ve “diğer kamu yararına olan alanlar” konularında haber veya yorum yayınlamasına izin verilmeyecek. CAC bu tedbirler alındığında, “internet haberinin sağlıklı ve düzgün gelişimini teşvik edeceğini” savundu.
Kaynak: İHA