CHP'li Sarıbal'dan Kanun Tasarısına 'Zeytinlik Alan' Eleştirisi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Zeytinliklerin güvenliği, güvencesi ve geleceği Koruma Kuruluna bırakılmıştır. Koruma Kurulu 11 kurumdan oluşmaktadır. 11 kurumun 7’si kamu kurumudur” dedi.

TBMM’de CHP milletvekilleri ile basın toplantısı düzenleyen Orhan Sarıbal, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda "Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın görüşmeleri öncesi eleştirilerde bulundu. Sarıbal, zeytin alanlarının yok edilmesi için altı kez kanun tasarısının geldiğini ve mücadeleler sonucu geri gönderdiklerini belirterek, “Israrla muhalefet etmemize, mücadele etmemize rağmen sivil toplum örgütleri, akademik odalar, sektörün bileşenleri, Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, TARİŞ, Marmara Birlik, üretici birlikleri, üreticiler, binlerce imza. 750 bin aile, on milyonun etkilendiği bir alan. Bunu yok ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Sarıbal, zeytin sahası tanımının kaldırıldığını hatırlatarak, “Zeytin sahasına kriter getiriyor. Kültür bitkisi veya yabani ağaç. Bu kaldırıldı. Bunu eski haline döndürdük. Herhangi bir sınıflama yok. Zeytin sahasının tanımı, yeni yapılan tanımı tasarıdan çıkarıldı” şeklinde konuştu.

20. maddenin önemine dikkat çeken Sarıbal, “20. maddeye ilave edilen; ‘Alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu yetkisini gerektiğinde valiliklere devredebilir.’ Kamu yararı nedir, bilemedik. On insan ölüyor kamu yararı olmuyor, binlerce ağaç kesiliyor kamu yararı oluyor. Dün o salonda zeytin ve zeytinyağı üreticileri, TARİŞ, diğer kurum birlikleri, üretici örgütlerinin temsilcileri konuşmak için geldiler, protesto ettiler iktidar partisini, milletvekilleri ‘gidin’ dediler” diye konuştu.

Zeytin alanlarının sorununun çözülmediğini söyleyen Sarıbal, iktidar partisi milletvekilleri ile anlaşmadıklarını belirtti.

Sarıbal, “20. madde değiştirilmiştir. Zeytinlerin güvenliği, güvencesi ve geleceği Koruma Kuruluna bırakılmıştır. Koruma Kurulu 11 kurumdan oluşmaktadır. 11 kurumun 7’si kamu kurumudur. Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Maliye, Orman ve Su İşleri, Çevre ve Şehircilik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Ziraat Odası, Ziraat Fakültesi, Zeytinyağı İhracatçıları, Ulusal Zeytin Konseyi ve Zeytinyağı Konseyi” dedi.

Bunun sadece zeytin, mera alanlarının katliamı olmadığını söyleyen Sarıbal, “Halkı tamamen ithalata, güvencesiz gıdaya, tamamen güvensiz ortama sürüklemektir. Elbette itiraz ediyoruz, direniyoruz. Zeytinlikler de bizimdir, meralar da bizimdir, halkındır, AKP’ye miras düşmemiştir” diye konuştu.

Kaynak: İHA