ÇAYSİAD Genel Sekreteri Kar Açıklaması

'Çay toplama işinde 90 gün çalışan işçiye kamu yararına projelerde 180 gün çalışma hakkı verilmeli ya da vergi ve sigorta bedelleri sanayide çalıştırılan işçilerde olduğu gibi en az 180 gün devlet tarafından ödenmeli'.

Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz Kar, çay tarımında yaşanan işçi sorununun ortadan kaldırılması için çay toplamada 90 gün çalışan işçiye kamu yararına projelerde 180 gün çalışma hakkı verilmesi ya da vergi ve sigorta bedellerinin sanayide çalıştırılan işçilerde olduğu gibi en az 180 gün devlet tarafından ödenmesi gerektiğini bildirdi.

Kar, yazılı açıklamasında, 2017 yılının çay üreticileri için iyi bir yıl olması gerektiğini belirterek, alınan zammın beklentilere yakın olduğunu vurguladı.

Özel sektör sanayicilerinde ham madde talep iştahının bu yıl da yüksek olduğunun görüldüğüne dikkati çeken Kar, 'Bu durum üreticinin lehinedir. Birçok özel fabrika, devletin verdiği fiyatlar üzerinden yaş çay alımı yapıyor. Çok az sayıda özel fabrika yaş çay alım fiyatını 1,75 kuruş olarak tespit etti.' ifadelerini kullandı.

Kar, çay sektöründe iş gücü maliyetinin kontrol dışı arttığına işaret ederek, şunları kaydetti:

'2009 yılında işçinin günlük maliyeti 50 liraydı ancak bu yıl 153 liraya çıktı. Çay tarımı hem zor hem de telaşlı bir iştir. Toplama zamanı gelmişse çayı toplamak zorundasınız. Çayda işçilik maliyetleri çok yüksek. ÇAYSİAD olarak bir süre önce yerli istihdam projesi hazırladık ancak bunda başarılı olamadık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, 'Yaş Çay Bizim İşimiz' adı verilen projenin paydaşlarından birisi de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı oldu. Proje ile beş yılda, 5 bin işçi istihdam ederek piyasada kontrolü sağlamayı hedefledik. Hem ham madde kalitesini artırmayı hem de ham madde arzında istikrar sağlamayı amaçladık.'

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İŞKUR'la yaptıkları yoğun çalışmalarda maalesef başarı sağlanamadığını belirten Kar, şöyle devam etti:

'Çay sezonu 4 ay gibi kısa bir dönemi kapsıyor. İşçiler geleceğini bu kısa dönem için bağlamak istemiyorlar. Ortada bir sorun var. Proje, kontrolsüz işçi çalıştırma noktasında çözüm için adeta B planı sunmaktadır. Projenin uygulanabilmesi için bize göre iki seçenek mevcut. Çay toplama işinde 90 gün çalışan işçiye kamu yararına projelerde 180 gün çalışma hakkı verilmeli ya da vergi ve sigorta bedelleri sanayide çalıştırılan işçilerde olduğu gibi en az 180 gün devlet tarafından ödenmeli. Bu uygulamaların çayda işçi noktasında yaşanan bir çok sorunu ortadan kaldıracağına inanıyoruz.'
Kaynak: AA