Balyoz Bilirkişileri Davasına Görevsizlik Kararı

Balyoz davasında bilimsel gerçeğe aykırı rapor hazırladıkları iddiasıyla 3 TUBİTAK bilirkişisinin yargılandığı dava, görevsizlik kararıyla ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Dosyaya giren bir evrakta davanın firari sanıklardan Hayrettin Bahşi’nin Estonya Tallinn Teknoloji Üniversitesi’nde bulunduğu bildirildi.

İstanbul 18’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde 15’inci celsesi görülen davaya firari sanıklar Hayrettin Bahşi, Erdem Alparslan ve Tahsin Türköz ile avukatları katılmadı. Bazı şikayetçileri ise avukatları temsil etti.

Mahkeme hakimi İbrahim Özdoğan, sanıklardan Hayrettin Bahşi’nin Estonya Tallinn Teknoloji Üniversitesi’nde bulunduğunun bildirildiğini, iadeye ilişkin belgelerin düzenlenerek Bakanlık Muharebe Bürosu’na gönderildiği açıkladı.

Duruşmada söz alan şikayetçi vekilleri, sanıklar hakkındaki şikayetlerinin devam ettiğini belirterek, yakalama kararlarının devamına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme, sanıkların üzerlerine atılı bilirkişilik görevini kötüye kullanma suçuna ilişkin eylemlerini FETÖ/PDY silahlı terör örgütü faaliyetleri çerçevesinde gerçekleştirip gerçekleştirmediklerine ilişkin delillerin değerlendirilmesi ve yargılama yapma yetkisinin kendilerine ait olmadığını belirtti.

Mahkeme, görevsizlik kararı vererek dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Sanıkların 3’er yıla kadar hapsi isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Balyoz davası kapsamında bilimsel gerçeğe aykırı şekilde bilirkişi raporları hazırladıkları belirtilen TUBİTAK bilirkişileri Tahsin Türköz, Hayrettin Bahşi ve Erdem Alparslan hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan 1 yıldan 3’er yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanmıştı.

Hakim Karagöz 572 sayfalık kararla davayı reddetmişti

İstanbul 18’inci Asliye Ceza Hakimi İlhan Karagöz, davanın ertelendiği tarihten önce, kimse olmaksızın ara duruşma açarak, dosyayı kapatmış, davanın reddine karar vermişti. Hakim Karagöz’ün tam 572 sayfadan oluşan kararı, kamuoyunda büyük tepki topladığı kadar şikayetçiler tarafından da anlamsız karşılanmıştı. Red kararı şikayetçi avukatları tarafından temyiz edilirken, İstanbul Adalet Komisyonu harekete geçerek Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) ihbarda bulunmuş, Karagöz hakkında jet işlem başlatılmıştı. Karagöz’ün Bursa’da bir hastanenin Ruh ve Sinir Hastalıkları Bölümü’nün psikiyatri kliniğine yatırılmış daha sonra FETÖ soruşturması çerçevesinde tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Mahkemenin yeni hakimi Hakan Özer, 26 Eylül 2016 tarihinde yapılan duruşmada, Hakim Karagöz’ün kararını yok hükmünde sayarak yargılamanın devam edeceğini belirtmişti.
Kaynak: İHA