Bakan Yardımcısı Çiftci, Moğolistan Büyükelçisi Ravdan'ı Kabul Etti

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Moğolistan’ın Ankara Büyükelçisi Bold Ravdan’ı makamında kabul etti.

Bakan Yardımcısı Çiftci, Moğolistan Büyükelçisi Ravdan'ı Kabul Etti
Moğolistan’ın Ankara Büyükelçisi Bold Ravdan’ı makamında kabul eden Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Ravdan’ı ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Çiftci, Türkiye ve Moğolistan arasında kökleri tarihe dayanan güçlü siyasi, ekonomik, kültürel ve insani bağlar olduğunu, iki ülkenin bundan sonra da hep yakın dayanışma içinde olacağını söyledi.

Türkiye ile Moğolistan ilişkilerinin her geçen gün daha da gelişmesinden büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Çiftci, “Türkiye ve Moğolistan, bölgesel ve uluslararası birçok konuda benzer görüşleri taşımakta, iş birliğini sürdürmektedir” dedi.

İkili ilişkilere vurgu yapan Çiftci, “Moğolistan 2011 yılında kabul ettiği dış politika konseptinde ABD, AB, Japonya, Güney Kore ve Hindistan’la birlikte Türkiye’yi de ’üçüncü komşu’ olarak zikretmiştir. Bu çerçevede iki ülke hiçbir sorun olmadan ikili ilişkilerini yürütmektedir. Ticari verilerimize baktığımızda dış ticaretimizin potansiyeli yansıtmadığı kanaatindeyim. Ticaret hacmimizin 250 milyon dolara yükseltilmesini hedeflemekteyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın iki ülke ticaretinde koymuş olduğu hedef de 250 milyon dolar. Biz Bakanlık olarak her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu ifade etmek isteriz. Siyasi alanda ilişkilerimizin yakınlığı ile ülkelerimizin karşılıklı sunduğu fırsatlar ve potansiyelleri göz önüne alındığında bu ticaret hacminin çok daha yukarılara taşınacağına inanmaktayız. Moğolistan’daki büyükelçiliğimizce KOBİ’lerimizin Moğolistan’da yatırım yapmalarına yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Ben de en kısa zamanda Moğolistan’ı ziyaret ederek KOBİ’lerimize ülkenizdeki yatırım imkanlarını ve iş birliği alanlarını göstermek istiyorum” diye konuştu.

Çiftci, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Moğolistan Büyükelçisini de bilgilendirerek, “Darbeyi önleyenler, çeşitli sosyal çevre ve siyasi görüşlere mensup Türk halkı olmuştur; tankların önünde durarak tarihi bir dayanışma sergilemiş ve demokratik haklarını geri almışlardır. Türk basını da darbe girişiminin önlenmesinde kilit bir rol oynamıştır. Bu amansız komploya karşı birleşen tüm siyasi partiler ve TBMM üyeleri, demokrasiye, meşru demokratik kurumlara ve Anayasa’ya kesin biçimde sahip çıkmıştır. Türkiye’nin şu anda Cumhuriyetin ilanından beri görülmemiş duygular ile birbirine kenetlenmiş durumda olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.

Büyükelçi Ravdan’ın uyuşturucu ile mücadele konusunda iş birliğinin artırılmasını ve bu konuda Türkiye’den eğitim almak istediklerini ifade etmesi üzerine Çiftci, Moğolistan ile uyuşturucu ile mücadele ve diğer alanlarda her türlü iş birliği konusunda bakanlık olarak açık olduklarını ifade etti.

Gümrük idaresinin bilgi birikiminin uluslararası alanda çok etkili olduğuna vurgu yapan Çiftci, “İstanbul’daki 3. havalimanı 150 milyon yolcu kapasitesine sahiptir. Gerek 3. havalimanı ve gerekse tüm hava limanlarımızla ilgili eylem planları hazırladık. İş akışı ve standart yapılanma getirdik. Birikim ve tecrübemizi sizinle paylaşma noktasında hazırız” ifadelerini kullandı.

Moğolistan’ın Ankara Büyükelçisi Bold Ravdan ise Türkiye ile Moğolistan arasında başta ekonomik olmak üzere her alanda iş birliğinin artırılması temennilerini iletti. Büyükelçi Ravdan, 2018’de Moğolistan’a yeni bir havalimanı açılacağını söyleyerek, bu yeni havalimanında gümrük sahası oluşturulması için de destek istedi.
Kaynak: İHA