AİHM'den Le Point Kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Fransız Le Point dergisinin, 2010 yılında kamuoyunda Bettencourt davası olarak bilinen davanın ifadelerini yayınlayarak mahkemeyi etkileme ve yargıyı yönlendirme kusuru işlediğine dair verilen kararı haklı buldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Fransız Le Point dergisinin, 2010 yılında kamuoyunda Bettencourt davası olarak bilinen davanın ifadelerini yayınlayarak mahkemeyi etkileme ve yargıyı yönlendirme kusuru işlediğine dair Fransız yargısınca verilen kararı onayladı.

Yüksek Mahkeme AİHM'den yapılan açıklamada, 'Le Point dergisi Yazı İşleri Müdürü Franz-Olivier Giesbert ve gazeteci Herve Gattegno'nun başvurusuyla, 2010 yılında Bettencourt davası olarak bilinen davaya dair tutanakların ve ifadelerin yargılama süreci devam ederken dergide yayınlanması ve bunun sonucunda açılan davada mahkum edilmesi konusu karara bağlandı.' ifadeleri kullanıldı.

Mahkeme, Le Point dergisi hakkında verilen ve devam eden yargı sürecini etkileme ve yargıyı yönlendirme kararlarına vurgu yaparak, kararın başvurucuların iddia ettiği gibi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. maddesine aykırı olmadığına hükmetti.

Fransız kamuoyunda Bettencourt davası olarak bilinen ve iş kadını Lilian Bettencourt'un fotoğraf sanatçısı François-Marie Banier'e bir milyar avro hibe edişini konu alan dava, dünyaca ünlü kozmetik markasının sahibi Bettencourt hakkında gündeme gelen iddiaların bir kısmını oluşturuyor. Bettencourt'un kızı Françoise Bettencourt-Meyers, annesinin bir milyar avro hibe ettiği fotoğrafçı Banier hakkında dava açmış, dava devam ederken tutanaklar ve ifadeler Le Point dergisinde yayınlanmıştı.

Siyaset ve iş dünyasının birçok ünlü ismini de kapsayan Bettencourt davasının bu bölümünde, Le Point dergisi suçlu bulunarak sanatçıya 3 bin avro tazminat ödemeye mahkum edilmişti. İtirazları reddedilen ve iç hukuk yollarında lehinde sonuç alamayan dergi sonunda AİHM'e başvurmuştu.
Kaynak: AA