Yarım Asırdır Takunya Yaparak Geçiniyor

Mardinli Şeyhmus Sara, yarım asrı aşkın süredir takunya yaparak geçiniyor.

Yarım Asırdır Takunya Yaparak Geçiniyor
Kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olan birçok mesleğin yaşatılmaya çalışıldığı Mardin’de, takunyacılık yapan 76 yaşındaki Şeyhmus Sara, babasından öğrenip, 60 yıldır sürdürdüğü mesleğini bütün zorluklara rağmen devam ettirmeye çalışıyor. Genellikle ıslak tabanlı mekanlarda kullanılan takunyaları Marangozcular Çarşısı’ndaki dükkanında üreten Sara, takunyaların eskisi gibi rağbet görmediğini söyledi.

Plastik terliklerin çıkmasıyla işlerinin bozulduğunu anlatan Sara, “Kahveye gitmektense bu ufacık dükkanda uğraşıp zaman geçiriyorum. Plastik terliklerin çıkmasıysa işimiz tamamen bitti. Naylon ve fabrikalar el sanatlarını öldürdü. Eskiden gelinler için gümüş işlemeli takunya yapardık. Her gelin muhakkak bir takunya alırdı. Şimdi kimse almıyor” dedi.



“Hayırseverler camilere bağışlıyorlar”

Hayırseverlerin genellikle Ramazan ayında takunya alarak camilere bağışladığını belirten Sara, yılın 12 ayında sadece bir ay iş yaptıklarını söyledi.

Sara, “Şuan sadece takunyalarını yapıp bir kenara bırakıyoruz. Ramazan ayının dışında günde bir çift bile satamıyorum. Mübarek Ramazan ayında bazı hayırseverler gelip takunya alıp camilere bağışlıyorlar. Ramazan yaklaştı, inşallah işimiz açılacak ama sadece bir aydır” diye konuştu.

Kaynak: İHA