Uluslararası Ceza Mahkmesi Libya'da Göçmenlere Karşı İşlenen Suçları Soruşturuyor

Ulusulararası Ceza Mahkemesi savcısı Libya’da binlerce savunmasız göçmenin gayri insani bir şekilde tutuklanması konusunda uyarıda bulundu. Mahkeme savcısı bu suçlara karşı soruşturma açılıp açılmaması konusunun incelendiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler, bu sene Libya’dan Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya ulaşmak isteyen bini aşkın göçmenin hayatını kaybettiğini veya kaybolduğunu bildirdi. Avrupa’ya geçmek için çöllerde kaç kişinin hayatını kaybettiğinin bilinmediği belirtildi.

Uluslararası Göç Teşkilatına 20 bin göçmenin suç çeteleri tarafından Libya’da suç çeteleri tarafından düzensiz olarak tutuklama merkezlerinde tutulduğunu açıkladı ve fidye alındıktan sonra, zorunlu iş yaptırma ve çalıştırmak maksadıyla esir pazarlarına satıldığı belirtti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Fatou Bensouda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine ofisinin Libya’dan transit geçme girişiminde bulunan göçmenlere işlendiği yaygın suçlarla ilgili bilgi toplayıp tahlil ettiklerini söyledi.



Bensouda, Libya’da göçmen bağlantılı suçlarla ilgili soruşturma açma konusunu incelediklerini söyledi.



BM Güvenlik Konseyi, Uluslararası Ceza Mahkemesinden 2011’de Libya eski Lideri Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından başlayan kalkışmadan itibaren işlenen suçları incelemesini istemişti.
Kaynak: İHA