'Ulus Çağında Balkanlar Ve Milliyetçilik' Konferansı

Dokuz Eylül Üniversitesi Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bilgin Çelik, Osmanlı Devleti'nin Rumeli ve Balkanlar'ı fethetmesiyle imparatorluğa dönüştüğünü söyledi.

Doç. Dr. Çelik, Trakya Üniversitesi (TÜ) Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından, TÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Ulus Çağında Balkanlar ve Milliyetçilik' Konferansı'nda konuştu.

Balkanlar'ın Osmanlı İmparatorluğu açısından çok stratejik rol oynadığını ifade eden Çelik, Osmanlı Devleti için Balkanlar'ın çok önemli bir bölge olduğunu söyledi.

Çelik, şöyle konuştu:

'Osmanlı Balkanlar'da yapıyı kurarken, öncelikli olarak buranın insan ve maddi kaynaklarını kullanmaya çalıştı. Bu açıdan Osmanlı protokolünde Rumeli her zaman birinci öncelikliydi. Bir anlamda imparatorluğu yükselten Rumeli’ydi. Rumeli’yi kaybettiği zaman imparatorluğun çökmüş olması da ironik bir durumdur. Balkanları kaybettikten 10 yıl sonra imparatorluk dağıldı.'

Osmanlı Devleti'nin Anadolu topraklarından önce Balkanlar'da fetih hareketleri gerçekleştirdiğini vurgulayan Çelik, Osmanlı'nın Balkanlar'ı ele geçirdiğinde, İzmir ve Ankara'nın Osmanlı toprağı olmadığını belirtti.

Çelik, 'Osmanlı'nın güçlü bir etki yaratabilmesinde uyguladığı politikaların, oradaki devşirme sistemiyle toplumun belli kesimlerini devletin içine kanalize edebilmesinin önemli rolü var. Bu insan kaynağı ve coğrafyadan faydalanma koşullarını öylesine faydalı kullanıyor ki Ankara Savaşı’nda Osmanlı parçalanma tehdidiyle karşılaştığı, Anadolu tekrar beyliklere bölündüğü zaman Osmanlı'yı ayakta tutan Balkanlar oluyor.' diye konuştu.

Kaynak: AA