Türkiye İle Sudan Ticari İlişkilerini Arttırmak İstiyor

Türkiye ve Sudan arasında bir süredir devam eden ekonomik ve ticari ilişkilere yönelik müzakerelerin devam etmesi yönünde protokol imzalandı.

Türkiye ve Sudan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için Hartum’a gelen Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, iki gün boyunca temaslarda bulundu. Maliye, Ekonomi, Sanayi, Tarım, Yatırım ve Ticaret bakanlarıyla görüşen Fatih Metin’i, son olarak Sudan Başbakanı Bekri Hasan Salih kabul etti.

Metin'in temaslarında, Aralık 2016’da ‘ekonomik ve ticari ilişkileri’ arttırmaya yönelik başlayan müzakerelerin devam etmesi yönünde karar alındı. Bu kapsamda, Türk Ekonomi Bakanlığı Heyeti ve Sudan Ticaret Bakanlıkları arasında birçok konuyu içeren protokol imzalandı.

Bakan Yardımcısı Metin, görüşmeler sonunda Sudan temaslarını AA muhabirine değerlendirdi.

“Sudan’ın Türkiye’ye olan yakın ilgisini çok iyi biliyoruz. Bunun son örneğini FETÖ’ye karşı yanımızda durarak gösterdiler. Biz de iki kardeş ülkenin ekonomik yönden daha iyi olmasını istiyoruz.” ifadelerini kullanan Bakan Yardımcısı Metin, Sudan’ın bölgesinin gelişmesindeki katkısını bildiklerini aktardı.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Metin, şunları kaydetti:

Türkiye ve Sudan’ın ticari bağlarını, kardeşlik hukukunda olduğu gibi sağlamlaştırmalıyız. Bu minvalde Aralık 2016 yılında ilk adımlarımızı attık ve ekonomik müzakereleri başlattık. Bakanlık heyeti olarak iki gün boyunca yaptığımız temaslar sonunda vardığımız netice, Sudan yetkililerin konuyu çok önemsediğidir.'

Ticaret Bakanı El-Sadık Muhammed Ali ile birçok konuda aynı fikirde olduklarını anlatan Metin, “Sudan'la dış ticaretimizi artırmak istiyoruz. Hem onların hem de bizim lehimize sonuçlanacak güzel ilişkiler yakalayacağız. Bu noktada Türk firmalarını Hartum’a yönlendireceğiz. Sudanlı şirketlerin gelişmesi için de KOSGEB görev alacak.” diye konuştu.

Sudan’ın Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olması için çalışacaklarının altını çizen Metin, şöyle devam etti:

“İki ülkenin ortak kurmuş olduğu bir tarım şirketi mevcut. Bu şirketi aktif hale getirmek, şüphesiz Türkiye ve Sudan’da olumlu sonuçlar doğuracaktır. Bizler, şirket vesilesiyle bu topraklarda tarımsal faaliyet yapmayı hedefliyoruz. Diğer bir nokta hayvan ticareti. Şartların olgunlaşması halinde Sudan’dan hayvan ithal etmek istiyoruz.”

Metin, Başbakan Salih’le görüşmesine de değinerek, “İki gün süren temaslarımızı Sayın Başbakana ilettik. Kendisi burada olmamızdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İki ülkenin ekonomik gelişimini sağlayacak müzakerelerin bir an önce hayata geçmesini istedi. ” dedi.

Kaynak: AA