'Sur'daki Cami Ve Kilisenin Restorasyonu Tamamlandı'

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Evsen: 'Sur ilçesinde Arap Şeyh Camisi ve Ermeni Protestan Kilisesi'nin restorasyonu bitti, teslimini yapacağız. Fatihpaşa Camisi hem yakıldı hem yıkıldı. İnşallah 2018'in ortalarında camideki çalışmaları da bitirmeyi düşünüyoruz'

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, 'Sur ilçesinde Arap Şeyh Camisi ve Ermeni Protestan Kilisesi'nin restorasyonu bitti, teslimini yapacağız. Fatihpaşa Camisi hem yakıldı hem yıkıldı. İnşallah 2018'in ortalarında camideki çalışmaları da bitirmeyi düşünüyoruz.' dedi.

Diyarbakır Kültür Sanat Vakfı tarafından bir kafede Vakıflar Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte basın mensuplarıyla bir araya gelen Evsen, zengin vakıf kültür varlıklarına sahip Kudüs'ün, İslam dünyası ve insanlık tarihi açısından önemini vurguladı.

Bu şehrin kardeşi Diyarbakır'ın, en az Kudüs kadar vakıf kültür varlıklarına, dünya mirası eserlere sahip olduğunu belirten Evsen, 'Maalesef son dönemlerde İslam eserlerine yönelik çok ciddi saldırılar yapılmakta. İslam dünyası olarak bunu kabul etmek mümkün değil. Hangi eser olursa olsun bunların ilahi dinler açısından dokunulmazlığı var. Bunların içinde camiler, kiliseler, havralar, Allah'ın adının anıldığı mekanlar var.' diye konuştu.

Evsen, bunların hepsinin, din ve insanlık tarihi açısından kutsal mekanlar olarak kabul edildiğini vurguladı.

- 'Tescilli 20 kültür varlığımız zarar görmüştü'

Diyarbakır'daki kültür varlığı eserlere çok ciddi saldırılar yapıldığını anlatan Evsen, özellikle Sur ilçesinde yaklaşık 20 tescilli vakıf kültür varlığının ciddi zarar gördüğünü ifade etti.

Bu zararların karşılanmasıyla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Vakıflar Bölge Müdürlüğünce proje ve restorasyon açısından gerekli bütün adımların atıldığına işaret eden Evsen, en kısa sürede restorasyonları tamamlayıp 'açık hava müzesi' olarak nitelendirilen Suriçi bölgesini tüm dünya insanlarının ziyaretine sunmayı düşündüklerini kaydetti.

Evsen, Sur'daki eserlerle ilgi tahrip olma durumlarına göre çalışma yürüttüklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

'Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olup, tescilli olmayan 50'ye yakın evimiz de orada zarar gördü. Sur ilçesinde Arap Şeyh Camisi ve Ermeni Protestan Kilisesi'nin restorasyonu bitti, teslimini yapacağız. Fatihpaşa Camisi hem yakıldı hem yıkıldı. İnşallah 2018'in ortalarında camideki çalışmaları da bitirmeyi düşünüyoruz. Çok önemli bir cami olduğu için bilim kurulunun nezaretinde bu restorasyonu gerçekleştiriyoruz. Her aşaması projelendiriliyor, koruma kurulundan kararlar alınıyor, restorasyon uygulamalarına öyle başlıyoruz. İnşallah süresinden önce bitirmeyi düşünüyoruz. Çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. Hasırlı Mescidi tamamıyla yıkılmıştı. Hasırlı Mescidi'ni de inşallah bu yıl bitirmeyi düşünüyoruz.'

Mardin'in Nusaybin ilçesinde iki eserin zarar gördüğünü anlatan Evsen, Zeynel Abidin Camisi ile ilgili ihalenin yapıldığını, çalışmalara başlandığını bildirdi.

Selman-i Pak Camisi'nin de ciddi derecede tahrip olduğunu, onun projelerinin kuruldan geçtiğini, en kısa zamanda çalışmalara başlayacaklarını dile getiren Evsen, terör saldırılarının yaşandığı yerlerde kiracıları durumundaki esnafa, kira bedeli alınmaması, artış yapılmaması ve kiralarının düşürülmesi konusunda yardımda bulunduklarını, mağdur edilen vatandaşlara gıda yardımı yaptıklarını kaydetti.

- Kudüs'ün tarihi eserlerine ilişkin fotoğraf sergisi

Evsen, daha sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğünce Sur'daki tarihi Ulucami'nin avlusunda, Kudüs'teki tarihi eserlerle ilişkin 50 fotoğrafın izlenime sunulduğu sergiye katıldı.

Serginin İslam mirasının Müslümanlara tanıtımı amacıyla açıldığına işaret eden Evsen, Kudüs'ün tüm insanların mirası olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Evsen, 'Kiliseleriyle, camileriyle, hanlarıyla, hamamlarıyla, bedestenleriyle, şifahaneleriyle, hepsine sahip çıkmamız lazım. Bunlar ortak değerlerimiz. Bu değerlere bütün insanlığın sahip çıkması lazım.' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA