Müsteşar Aşcı, Küresel Lojistik Ve Ticaret Zirvesi' Ne Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, lojistik alanın genişliğine dikkat çekerek, “7 milyona yakın TIR’ın giriş çıkış yaptığını, binlerce gemi ve uçağın yanı sıra sadece uluslararası alanda 120 milyon yolcunun gidip geldiğini düşünürseniz lojistik alanının ne kadar geniş olduğunu görürsünüz. Herkes bir şey üretir ama bazıları kalıcı eserler üretir” dedi.

Müsteşar Aşcı, Küresel Lojistik Ve Ticaret Zirvesi' Ne Katıldı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, Türk Hava Kurumu Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrenci toplulukları tarafından düzenlenen ‘Küresel Lojistik ve Ticaret’ temalı zirveye katıldı.

Burada konuşan Müsteşar Aşcı, gençlerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 97 yılında Türkiye’nin dış ticaret hacminin 90 milyar dolar civarında olduğunu, son yıllarda bu rakamın 400 milyar dolara kadar ulaştığını vurgulayan Müsteşar Aşcı, bu rakamlara lojistik sektörünün önemli katkısı olduğunu belirtti.



“Herkes bir şey üretir ama bazıları kalıcı eserler üretir”

Müsteşar Aşcı, lojistik alanın genişliğinden bahsederek “7 milyona yakın TIR’ın giriş çıkış yaptığını, binlerce gemi ve uçağın yanı sıra sadece uluslararası alanda 120 milyon yolcunun gidip geldiğini düşünürseniz lojistik alanının ne kadar geniş olduğunu görürsünüz. Herkes bir şey üretir ama bazıları kalıcı eserler üretir. İnşallah buradaki arkadaşlar ülkemiz için çok güzel şeyler üretecekler” şeklinde konuştu.



“Yaş sebze ve meyvede yüzde 50’ye yakını telef oluyor”

Enflasyonda yaş-sebze meyvenin ağırlığının hala çok yüksek olduğuna işaret eden Aşcı, bunun en önemli sebeplerinden birinin üretilen yaş sebze ve meyvenin bazı ürünlerinin yüzde 50’ye yakın kısmının üreticiye ulaşmadan telef olduğunu ifade etti.

Aşcı, sebze ve meyvedeki kaybın nedenlerinden bahsederek, “Biz düzgün bir şekilde toplayamıyoruz, taşıyamıyoruz ve pazara arz edemiyoruz. Bu nedenlerle yarıya yakın bir kayıptan bahsediyoruz. Bunun için sizin çalıştığınız alan çok önemli, sizlerin fikir ve çalışmalarıyla inşallah bu sorunları gidermiş olacağız” diye konuştu.

Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın kabul edilerek yürürlüğe girdiğini hatırlatan Aşcı, kurulun yapısından bahsetti ve gençleri kurulun toplantılarına davet etti.

“2023 ticaret hacmi hedefi yüzde 1 buçuk”

Aşcı, dünya ekonomilerinde 2008’den bu yana daralma yaşandığına dikkat çekerek, “Dünya ticaret hacminden Türkiye yaklaşık olarak yüzde 1 civarında pay alıyor. 2023 hedeflerimizde bu oranı yüzde 1 buçuklara çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin 2016 yılı büyüme oranı yüzde 2.9 oldu. Neden böyle oldu? Yüz yılın hatta bin yılın gördüğü hain bir terör örgütünün darbe girişimi ile karşılaştık. Buna rağmen biz yine de büyümemizi sürdürdük” değerlendirmesinde bulundu.

“Aklınızı ve vicdanınızı birilerine teslim etmeyin”

15 Temmuz vurgusu yaparak gençlere tavsiyelerde bulunan Aşcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hepinizin bir dünya görüşü olacak, olması lazım. Türk Hava Kurumu Üniversitesi ülkemizdeki başarılı öğrencileri barındıran bir üniversite. Dolayısıyla siz rakiplerinizi geride bırakmış ve buralara kadar gelmiş, Yüce Mevla’nın verdiği zekayı kullanan insanlarsınız. Asla ve asla aklınızı ve vicdanınızı birilerine teslim etmeyin. Aklınızı ve vicdanınızı, ben bu ülkeyi nasıl kalkındırırım, hangi iktisadi ve lojistik modeli uyguladığımda ben bu ülkeye daha iyi hizmet ederim bunu düşünmemiz gerekir.”

“Arz zinciri güvenliği”

Müsteşar Aşcı, uluslararası ticarette ABD’nin uyguladığı arz zinciri güvenliği modelinden bahsederek, “Dünyada çeşitli modeller var. ABD, özellikle 2001’deki terör saldırından sonra konsept değiştirerek sadece ticaretteki hıza değil, güvenlik konusuna da önem vermeye başladı.

Arz zinciri güvenliği, malın üretildiği yerden teslim edildiği yere kadarki zincirde kimler varsa bütün bunların güvenilir olmasını gerektiriyor. Emniyet ve güvenlik tedbirlerinin uygulandığı alanlar gümrük idaresinin konusuna giren alanlar. Biz de ülkemiz için ABD modelini seçtik. Yani üreticiden tüketiciye gidene kadar her aşamada ayrı ayrı kategorize ederek güvenilir mi değil mi diye bakıyoruz” diye konuştu.



Türkiye lojistikte avantajlı”

Türkiye’nin lojistik alanında yaptığı çalışmalarla başka ülkelere de örnek olduğunu vurgulayan Müsteşar Aşcı, Türkiye’nin konumu itibariyle, birçok uluslararası yol ve hattın üzerinde olduğunu ve bunun da lojistik anlamda Türkiye’ye önemli bir avantaj sağladığını belirtti.

Aşcı, gençlere Bakanlığın lojistikle alakalı olan Tek Durakta Kontrol, Türkiye- Rusya Basitleştirilmiş Gümrük Hattı, Yetkilendirilmiş Yükümlü ve Tek Pencere Sistemi gibi projelerinden de bahsetti.
Kaynak: İHA