Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürü Yücebıyık Açıklaması

'Vakıflar yardımlaşmanın, dayanışmanın kurumsallaşmış şeklidir. Bu eserleri ayağa kaldırırken hem istihdam sağladık hem tarihe sahip çıktık hem de turizme kazandırdık'

Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık, 'Vakıflar yardımlaşmanın, dayanışmanın kurumsallaşmış şeklidir. Bu eserleri ayağa kaldırırken hem istihdam sağladık hem tarihe sahip çıktık hem de turizme kazandırdık.' dedi.

Yücebıyık, Vakıflar Haftası dolayısıyla tarihi bir handa düzenlediği basın toplantısında, Kastamonu'ya bölge müdürlüğünün 1998 yılında kurulduğunu anımsattı.

Bölge müdürlüğü olarak bugüne kadar 150 eseri onardıklarını bildiren Yücebıyık, bunlardan 102'sinin Kastamonu'da bulunduğunu ve aralarında çok önemli mekanların da yer aldığını söyledi.

Restore edilen bazı tarihi eserler hakkında bilgi veren Yücebıyık, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Bugün otel olarak kullanılan Kurşunlu Han var. Eskiden depo olarak kullanılıyordu. Binayı restore etmek için 5 yıl mahkeme süreciyle uğraştık. Sonrasında restore ederek turizme açtık. Kurşunlu Han, Kastamonu turizminin öncü mekanlarından oldu. Burada 25 kişi istihdam ediliyor. Bunun yanında Cem Sultan Bedesteni var. Burası da harabe haldeydi. Yap işlet devret modeliyle cebimizden para çıkmadan yaptırdık. Burada da 20 kişi çalışıyor. Bunları yanı sıra Pembe Han var. Burada da 15 kişi istihdam ediliyor. Yine vakfımız tarafından restore edilip turizme kazandırılan Yakupağa Medresesi ve İsmail Bey Külliyesi'nde 20'şer kişi çalışıyor.'

Restorasyon yaparken bu mekanları turizme kazandırmayı hedeflediklerini vurgulayan Yücebıyık, 'Vakıfların malları akar ve hayrat olarak geçer. Akarlardan elde ettiğimiz gelirlerle hayır işleri yapılır. Vakıflar yardımlaşmanın, dayanışmanın kurumsallaşmış şeklidir. Bu eserleri ayağa kaldırırken hem istihdam sağladık hem tarihe sahip çıktık hem de turizme kazandırdık.' ifadesini kullandı.

Yücebıyık, tarihi eserlere daha fazla insanın ulaşmasını sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.
Kaynak: AA