Kanada Ve İran Heyetleri 5 Yıl Sonra İlk Kez Buluştu

Kanada resmi heyeti, 2012 yılında kopan diplomatik ilişkilerin ardından Tahran’a ilk kez ziyarette bulundu.

Kanada resmi heyeti, 2012 yılında kopan diplomatik ilişkilerin ardından Tahran’a ilk kez ziyaret gerçekleştirdi.

Kanada resmi yayın kuruluşu CBC’nin haberine göre, Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, dün bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşme hakkında resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen CBC, iki bakanın Suriye krizi başta olmak üzere bazı konuları ele aldıklarını bildirdi.

Öte yandan hükümete yakın bir kaynağa dayandırılan haberde, Kanada Dışişleri Bakanlığından bir heyetin de İran’ın başkenti Tahran’a giderek, İranlı yetkililerle görüştüğü kaydedildi. Kaynağa göre ziyaret, Kanada'nın Tahran ile 'yeniden angaje olmayı' taahhüt ettiğinin somut bir işareti olarak görülüyor.

Haberde Kanada'nın 2012'de diplomatlarını çekerek kapattığı elçiliklerin yeniden açılması konusunda yakın zamanda büyük bir gelişmenin beklenmediğine de işaret edildi.

Kanada, eski Başbakan Stephane Harper döneminde ‘İran’ın küresel barış ve güvenliğe en büyük tehdit olduğu’ gerekçesiyle 2012’de Tahran’daki büyükelçiliğini kapatmış ve Ottawa’daki İranlı diplomatları da sınır dışı etmişti.

2015 yılındaki son seçimlerde tek başına iktidara gelen Liberal Parti Lideri Justin Trudeau ise seçim beyannamesinde göreve geldiklerinde İran ile yeniden diplomatik ilişki kuracakları sözünü vermişti.
Kaynak: AA