İzmir'de 'Yazılı Basının Dijitale Dönüşümü Çalıştayı'

Basın İlan Kurumu Proje Koordinatörü Doğan: 'Yerel demokrasinin kılcal damarları olan yerel basının ayakta kalmasını istiyoruz. Tüm çabamız da yeni döneme ayak uydursun'

Basın İlan Kurumu Proje Koordinatörü Cenk Koray Doğan, yerel yazılı basının dijital dönüşümüne ilişkin, 'Yerel demokrasinin kılcal damarları olan yerel basının ayakta kalmasını istiyoruz. Tüm çabamız da yeni döneme ayak uydursun.' dedi.

Basın İlan Kurumunca 'Erasmus+' programı kapsamında düzenlenen 'Gençlerin Katılımı ile Yerel Yazılı Basının Dijital Dönüşümü ve İnternet Yasası Çalıştayı'nın altıncısı, İzmir'de bir otelde yapıldı.

Çalıştayda konuşan Doğan, yeni medya ve yeni gazetecilik ile internet gazeteciliği ve yeni standartlar konularını masaya yatırmayı hedeflediklerini belirtti.

Kamu kurumların hedeflerinde dijitalleşme olduğunu, özellikle ekonomik ve ticari sektörlerde bu durumun başladığını anlatan Doğan, yazılı basın sektörünün de bu dönüşümden ayrı görülemeyeceğini vurguladı.

Doğan, bölgesel çalıştaylarla, Türkiye'de yerel basının dijitalleşme süreçlerinin desteklenmesi ve resmi ilan gelirlerinin dijital mecrada da devam edebilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemeler için önerilerin hazırlanmasını amaçladıklarını kaydetti.

Kurum olarak yaptıkları programlar ve projelerle sektörü geleceğe hazırladıklarını dile getiren Doğan, 'Geldiğimiz noktada kağıda basılı gazeteciliğin dönüştüğünü görüyoruz. 'İnternet en etkin mecra oldu' dersek yanlış söylemeyiz. İnternet kendi dışındaki tüm mecraları yok ediyor. 'Neden gençler' dersek, dijital medyanın geleceği araştırmasında ortaya çıkan verilerde, 35 yaş altı bireylerde internet kullanım oranı yüzde 90'larda. 18-24'e çektiğimizde bu rakam yüzde 99'a çıkıyor. Bu tip çalışmalarda gençlerin katılımının olmaması sonucunda çalışma eksik kalacaktır.' dedi.

Yazılı basını takip eden geniş kitleler olmadığına dikkati çeken Doğan, bu konuda farkındalık yaratmak istediklerini ifade etti. Doğan, şunları kaydetti:

'Şahsi kanaatim yazılı basının tamamen ölmeyeceği yönünde. Radyo da ölmedi. Nostalji olarak da devam edecektir. Gün geçtikçe kan kaybediyor, bu süreci bir şekilde yönetmemiz gerekiyor. Bir şekilde yazılı basının artık nostaljik tarafta kalacağını düşünüyoruz. Gazetecilik faaliyeti elbette bitmeyecek. Meslekten beklediğimiz aslında nedir? Demokrasinin bir sac ayağı olarak, demokrasiye katkı veren, halk adına iktidarlara hesap soran gazete işletmeleri bekliyor, böyle bir sektör arzu ediyoruz. Yerel demokrasinin kılcal damarları olan yerel basının ayakta kalmasını istiyoruz. Tüm çabamız da yeni döneme ayak uydursun.'

Moderatörlüğünü İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Oğuz Demir'in yaptığı çalıştaya katılan 25 genç, eski ve yeni medyanın karşılaştırılmasına ilişkin fikir alışverişinde bulundu.
Kaynak: AA