İsviçre'de Erdoğan'ı Hedef Gösteren Pankart Soruşturması Devam Ediyor

Başkent Bern'de Erdoğan'ı hedef gösteren 'hayır' mitingini düzenleyen organizatörlerin cezalandırılmamasına karar verilirken, pankartı açan terör örgütleri PKK, DHKPC ve YPG mensuplarına yönelik başlatılan adli soruşturmanın devam ettiği bildirildi.

İsviçre'nin başkenti Bern'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef gösteren 'hayır' mitingini düzenleyen organizatörlerin cezalandırılmamasına karar verilirken, pankartı açan terör örgütleri PKK, DHKP-C ve YPG mensuplarına yönelik başlatılan adli soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.

Bern Belediyesi Polis Müfettişliği Başkan Yardımcısı Marc Heeb, İsviçre'nin Basler Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, 25 Mart'ta Parlamento Meydanı'nda düzenlenen mitingin organizatörlerinin ceza almadığını doğruladı.

Mitinge destek verenler arasında İsviçre Sosyalist Partisi (SP) ve Yeşiller Partisi milletvekilleri ve üyeleri de yer alıyordu. Yeşiller Partisi ve SP üyeleri daha sonra yaptıkları açıklamalarda söz konusu pankartı benimsemedikleri yönünde ifadeler kullanmıştı.

Bern Belediyesi yönetimi verdiği kararla mitingin yerel toplanma kurallarını ihlal etmediğinine hükmetti. Skandal mitingde siyah fon üzerine hazırlanmış, başına silah doğrultulmuş Erdoğan'ın fotoğrafı ve 'Erdoğan'ı öldürün' yazısı, altında da 'Kendi silahlarıyla' ifadesi yer almıştı.

Öte yandan pankartı açan terör örgütleri PKK, DHKP-C ve YPG mensuplarına yönelik başlatılan adli soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.

Bern Mitelland Savcılığı‚ 'alenen suç ve şiddet çağrısı' şüphesi ile pankartı açan terör örgütü mensuplarına yönelik soruşturma başlatmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, pankart açıldıktan hemen sonra İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi Walter Haffner'in şehir dışında olması nedeniyle İsviçre Elçi Müsteşarını çağırarak Türkiye'nin konuyla ilgili tepkisini iletmişti.

Soruşturmanın ardından İsviçre Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jean-Marc Crevoisier, AA muhabirine, Türkiye'nin pankarta ilişkin tepkisinden haberdar olduğunu belirterek, ' Bundan dolayı kınadık. Bu gerekçeden dolayı ayrıca (Türk) Dışişleri Bakanlığına adaletin en kısa zamanda yerini bulacağına dair bilgi verdik.' açıklaması yapmıştı.

Kaynak: AA