Görmez Tayland Şeyhülislamı İle Bir Araya Geldi

Diyanet İşleri Başkanı Görmez:'Coğrafyamızı kuşatan yanlış düşüncelerin ve Avrupa'yı kuşatmaya başlayan İslamofobik nefret düşüncelerinin Tayland toplumuna taşınmaması için büyük bir çaba içerisinde olmalıyız. Herkes bilmeli ki İslam dini, bütün insanlığa ve bütün alemlere gönderilen son rahmet dinidir. Bu rahmeti bütün insanlığa yeniden taşımak gibi bir görevimiz var' Tayland Şeyhülislamı Phitakkumpon:'Biz Taylandlı Müslümanlar olarak Diyanet İşleri Başkanlığından, Diyanet İşleri Başkanlığı modelini, vakıfların yönetimini, din eğitimini ve bilim alanındaki gelişmeleri öğrenmek istiyoruz'

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 'Coğrafyamızı kuşatan yanlış düşüncelerin ve Avrupa'yı kuşatmaya başlayan İslamofobik nefret düşüncelerinin Tayland toplumuna taşınmaması için büyük bir çaba içerisinde olmalıyız. Herkes bilmeli ki İslam dini, bütün insanlığa ve bütün alemlere gönderilen son rahmet dinidir. Bu rahmeti bütün insanlığa yeniden taşımak gibi bir görevimiz var.' diye konuştu.

Görmez, Tayland Şeyhülislamı Aziz Phitakkumpon ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Diyanet İşleri Başkanlığının dünyadaki bütün Müslüman topluluklarla ilişki kurarken Ortadoğu'da ve bu coğrafyada yaşanan acıların Müslüman topluluklara taşınmamasına, dini tecrübenin tarihi ve dini dokuya uygun şekilde yaşanmasının devamına ve doğru dini bilgi üretimine büyük önem verdiğini belirtti.

Bunun çok güçlü dini eğitim müesseseleriyle mümkün olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Görmez, 'Patani'de kurduğunuz İslam Üniversitesini bu açıdan çok önemsiyorum. Saygıdeğer Şeyhülislam'ın bütün bu büyük hizmetlere çok emekleri geçtiğini biliyorum.' ifadelerini kullandı.

Tayland'dan gelip Türkiye'de imam hatip ve ilahiyat fakültesi seviyesinde eğitim almaya başlayan öğrencilerin varlığının kendilerini umutlandırdığını ifade eden Görmez, 'İnşallah Türkiye'de din eğitimi alan bu gençlerimiz Tayland'a döndüğünde Tayland'ın o tarihi, dini tecrübesini çok daha güçlendirerek geleceğe taşıyacaklardır. Her bir gencimiz iki ülke arasında ve iki ülkenin manevi rabıtaları arasında bir köprü olacaktır.' dedi.

İslam coğrafyasını kuşatan yanlış düşüncelerin ve Avrupa'yı kuşatmaya başlayan İslamofobik nefret düşüncelerinin Tayland toplumuna taşınmaması için büyük bir çaba içerisinde olunması gerektiği üzerinde duran Mehmet Görmez, 'Herkes bilmeli ki İslam dini, bütün insanlığa ve bütün alemlere gönderilen son rahmet dinidir. Bu rahmeti bütün insanlığa yeniden taşımak gibi bir görevimiz var. Bu rahmet ancak doğru bilgiyle, ilimle, hikmetle, marifetle ve güzel ahlakla taşınabilir. Bu şekilde olabilmesi için dini müesseselerin çok güçlü olması gerekir. Biz bu noktada Tayland'daki Müslüman kardeşlerimize her türlü yardıma hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.' şeklinde konuştu.

- 'Türkiye, İslam dünyasına örnek oldu'

Tayland Şeyhülislamı Phitakkumpon ise Türkiye'nin uluslararası arenada çok önemli rol oynadığını vurgulayarak, 'Özellikle Osmanlı, eskiden bu yana kadar uluslararası çapta ve İslam ülkelerinde dünyaya çok önemli izler bıraktı. Türkiye, İslam dünyasına örnek oldu.' diye konuştu.

Bu ziyareti de iki ülke arasındaki ilişkiler ve Taylandlı Müslümanlar için önemli bir ziyaret olarak gördüğünü dile getiren Phitakkumpon, 'Biz Taylandlı Müslümanlar olarak Diyanet İşleri Başkanlığından, Diyanet İşleri Başkanlığı modelini, vakıfların yönetimini, din eğitimini ve bilim alanındaki gelişmeleri öğrenmek istiyoruz.' dedi.

- Taylandlı öğrencilerle buluşma

Görüşmenin ardından Diyanet İşleri Başkanı Görmez ve Şeyhülislam Phitakkumpon, Türkiye'nin değişik illerinde Uluslararası İlahiyat ve Uluslararası İmam Hatip Liselerinde okuyan Taylandlı öğrencilerle bir araya geldi.

Öğrencilere hitap eden Prof. Dr. Görmez, 'Her biriniz sadece Tayland'ı değil, bütün Asya kıtasını aydınlatacak birer alim ve alime olmayı hedefinize koyunuz. Bütün alemin, bütün Müslümanların ışık saçan alimlere ihtiyacı var.' ifadelerini kullandı.

Şeyhülislam Phitakkumpon ile bir karar verdiklerini aktaran Görmez, Tayland'a 'yanlış ideolojiler ve İslamofobik nefret hastalıkları' gibi hastalıkları sokmayacaklarını kaydetti.

Bunun yolunun güçlü alimlerden geçeceğini ifade eden Mehmet Görmez, 'Bir ülkede güçlü alimler varsa o hastalıklar ülkeye girmezler. Sizler o alimler ve alimeler olacaksınız inşallah.' şeklinde konuştu.

Tayland Şeyhülislamı Phi̇takkumpon, öğrencilerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, öğrencilerin Tayland ve Tayland'daki Müslüman toplumu için büyük bir katkı olacağını söyledi.

Öğrencilerden Abdulevvel Sidi ise '2005 yılında Türkiye'ye geldik, böyle bir gün yaşayacağımızı düşünmedik. Elhamdülillah bugün öğrenciler, Sayın Şeyhülislam ile bir arada bulunuyor. Gerçekten bize çok umut veriyor. İnşallah iki toplum arasındaki ilişkiler ve iş birlikleri konusunda da daha sağlam adımlar atılacağını ümit ediyoruz.' dedi.

Kaynak: AA