Gabriel-Lamamra Görüşmesi

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel: 'Libya'daki ihtilafta, tarafların müzakere masasına oturması için her şeyin yapılması lazım'.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Libya'da anlaşmazlık içindeki tarafların müzakere masasına oturmalarını sağlamak için her şeyin yapılması gerektiğini söyledi.

Gabriel, Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, mevkidaşıyla ağırlıklı olarak Libya'daki durumu ele aldıklarını belirtti.

Libya'daki ihtilafta askeri çözüm olamayacağı konusunda hemfikir olduklarını ifade eden Gabriel, 'Libya'daki ihtilafta, tarafların müzakere masasına oturması için her şeyin yapılması lazım.' dedi.

Çözüm bulmak için uluslararası toplumun özellikle Avrupa'nın tek ses ile konuşması gerektiğini vurgulayan Gabriel, buradaki tehlikenin, değişik çıkarları olan uluslararası toplumun bir bölümünün kendi çıkarına uygun taraflar araması ve onların isteklerini yerine getirmesi olduğunu, bunun da ortak çözüm bulunamamasına sebebiyet verdiğini kaydetti.

Bir ülkedeki istikrarsızlığın komşu ülkelerin istikrarını da tehdit ettiğine dikkati çeken Gabriel, sığınmacıların Libya üzerinden Avrupa'ya ulaşmasının azaltılmasına ilişkin de insanların güvenliği ve Birleşmiş Milletler (BM) standartları sağlanamayacağı için Libya'da sığınmacı kamplarının kurulmasının şimdilik düşünülemeyeceğini ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Libya'da siyasi çözüm bulmanın önemine dikkati çekerek, 'Ancak ülkede istikrar sağlandıktan sonra Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşan göçü azaltabiliriz.' değerlendirmesinde bulundu.

Gabriel ayrıca, sığınmacıların Avrupa'da adil bir şekilde dağıtılması konusunda Almanya'nın tüm Avrupa Birliği ülkelerinin dayanışma sergilemesi yönündeki tutumunun değişmediğini aktardı.

Cezayirli Dışişleri Bakanı Lamamra da Almanya ile Cezayir arasında iyi ilişkilere sahip olduklarını belirterek, bu ilişkileri geliştireceklerini dile getirdi.
Kaynak: AA