'Faşizme Karşı Zafer Günü' Kutlamaları

Sırbistan'da Faşizme Karşı Zafer Günü kutlamaları kapsamında askeri tatbikat yapıldı Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikolic: 'Böyle çok amaçlı bir tatbikatı ancak ciddi ordular düzenleyebilir. Ordumuz her zaman olduğu gibi bugün de hazır durumdadır' Bosna Hersek'te Faşizme Karşı Zafer Günü sebebiyle, 'Ben de Antifaşistim' sloganıyla yürüyüş düzenlendi Ulusal Kurtuluş Ordusu mensubu Taso: 'Faşizm 9 Mayıs 1945 yılında askeri anlamda mağlub edilmiş olabilir, ancak ideoloji anlamında hala hayatta'

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, 9 Mayıs Faşizme Karşı Zafer Günü kutlamaları kapsamında askeri tatbikat düzenlendi.

Sırbistan ordusunun yeni silahlarını tanıttığı 'Çelik' isimli askeri tatbikata, Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic ve Başbakan Aleksandar Vucic de katıldı.

Nikolic, burada yaptığı konuşmada, tatbikatın, Sırbistan'a zarar vermeyi düşünenlerin fikirlerini değiştirmelerine neden olacağını söyledi.

Tatbikattaki izlenimlerinden son derece memnun olduğunu dile getiren Nikolic, 'Böyle çok amaçlı bir tatbikatı ancak ciddi ordular düzenleyebilir. Ordumuz her zaman olduğu gibi bugün de hazır durumdadır.' diye konuştu.

Törenden önce açıklamalarda bulunan Vucic de başta Sırp ve Rus milleti olmak üzere faşizme karşı mücadele vermiş tüm milletlerin 9 Mayıs Faşizme Karşı Zafer Günü'nü kutladı.

9 Mayıs'ın insanlık için büyük bir gün olduğunu ifade eden Vucic, faşizmle mücadelede en çok kayıp veren ve en önemli role sahip olanın Rus milleti olduğunu vurgulayarak, 'Drina ve Tuna nehrinin batısında bulunan Sırplar, başta Bağımsız Hırvatistan Devleti olmak üzere tüm faşistlerin en önemli hedefiydi.' şeklinde konuştu.

- Saraybosna'da 'Ben de Antifaşistim' yürüyüşü

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da da 9 Mayıs Faşizme Karşı Zafer Günü sebebiyle, 'Ben de Antifaşistim' sloganıyla yürüyüş düzenlendi.

Bosna Hersek ve bölge ülkelerden yürüyüşe katılan yüzlerce kişi, Saraybosna sokaklarını gezerek birçok anıta çiçek bıraktı.

Son zamanlarda gittikçe artan faşizm ve milliyetçiliğe tepki olarak düzenlenen etkinliğe katılanlar tarihi Başçarşı'daki Sebil'in önünde buluşarak, İkinci Dünya Savaşı'nda hayatını kaybedenler için yapılan Sönmeyen Ateş Anıtı'na kadar yürüyerek, anıta çiçek bıraktı.

Yürüyüşe katılanların bir sonraki durağı, Öldürülen Çocuklar Anıtı olurken, yürüyüşün sonunda Josip Broz Tito heykeli önünde program düzenlendi.

Programda konuşan Ulusal Kurtuluş Ordusu (NOB) mensubu Nada Biser Taso, NOB'un Avrupa'da Faşizme karşı kazanılan zaferdeki önemine işaret etti.

Faşistlerin terör sistemini, toplama kamplarını ve cezasız adam öldürmeyi yasallaştırdığını söyleyen Taso, 'Faşistlerin hedefinde her şeyden önce kanunen dışlanmış Yahudiler, Sırplar ve Romanlar vardı.' dedi.

Neofaşizmin günümüzde büyük bir sorun teşkil ettiğini belirten Taso, 'Faşizm 9 Mayıs 1945 yılında askeri anlamda mağlup edilmiş olabilir ancak ideolojik olarak hala hayatta.' diye konuştu.

Yürüyüşün, Bosna Hersek Sosyal Demokratik Partisi ile Antifaşistler ve NOR Savaşçıları Birliği (SABNOR) tarafından organize edildiği kaydedildi.

Kaynak: AA