Cezayir'deki Seçimlerin Muhtemel Sonuçları

Cezayir'deki genel seçim sonuçlarının ülkede yeni bir siyasi harita ortaya koyacağı, oyların çoğunluğunu alan iktidar partisini de diğer partilerle koalisyon kurmaya zorlayacağı belirtiliyor.

AHMED AZİZ - Uzmanlar Cezayir'de geçen hafta gerçekleşen genel seçimlerin sonuçlarının ülkede yeni bir siyasi harita ortaya koyacağını, iktidar partisi Ulusal Kurtuluş Cephesi'ni (FLN) diğer partilerle koalisyon kurmaya zorlayacağını belirtiyor.

Cezayir'de perşembe günü gerçekleşen genel seçimlerin resmi sonuçlarına göre, 462 sandalyeli mecliste Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika yanlısı Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) ve Ulusal Demokratik Birlik (RDN) parlamentoda çoğunluğu elde etti. Söz konusu partiler, sırasıyla 164 ve 97 sandalye kazanırken ülkedeki en büyük İslami eğilimli parti olan Abdurrezzak Mukri liderliğindeki Barış Toplumu Hareketi ile Abdulmecid Munasıra öncülüğünde 2012'de kurulan Değişim Cephesi koalisyonu ise 33 sandalye kazandı.

FLN'nin 2012'deki seçimlerde 220 sandalyeden 164 sandalyeye gerilemesi ise ülkede yeni bir siyasi haritanın ilk habercisi olarak yorumlanıyor. FLN Genel Sekreteri Cemal Velid Abbas yaptığı açıklamada, partisinin sandalye kaybetmesinin sebebini seçimlere 36 siyasi partinin girmesi ve oyların dağılması olarak açıklamıştı.

Ancak FLN içindeki muhalif hareketin önde gelenlerinden Dehmi Halid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'FLN'nin oy kaybetmesinin sebebi partinin siyasi geçmişi olmayan iş adamları tarafından yönetilmesidir.' görüşünü dile getirdi.

Ouargla Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim görevlisi Muhammed es-Sagir ise Cezayir'in başından beri en az iki partili bir koalisyonun eşiğinde olduğunu savundu.

- 'İslami eğilimli partiler muhalefette kalabilir'

Sagir, 97 sandalyeye sahip Ulusal Demokratik Birlik, 19 sandalyeye sahip Cezayir Umut Birliği ile 13 sandalye elde eden Cezayir Halk Hareketi'nin koalisyona katılma ihtimali olduğunu belirterek, İslami eğilimli partilerin ise muhalefet blokunda kalmayı tercih edeceklerini aktardı.

Oran Üniversitesi İletişim Bölümü Öğretim üyesi Zeyd Haydar da 'Seçimlerdeki en önemli olay, RDN'nin 2012'deki 68 sandalyesini bugün 97'ye çıkarmasıdır.' değerlendirmesinde bulundu.

Haydar ayrıca, FLN'nin oylarındaki düşüşün parti liderlerinin iddia ettiği gibi seçimlere katılan parti sayısının fazlalığından değil milletvekillerinin Cezayirlileri zorlayan kemer sıkma politikalarına oy vermelerinden dolayı medya tarafından kötülenmesi sebebiyle olduğunu ifade etti.

Cezayir'de bir koalisyonun zorunlu olduğunu vurgulayan Haydar, bu koalisyonun 462 sandalyeli mecliste toplamda 261 sandalye kazanan FLN ile RDN arasında olmasının da mümkün olduğunu ancak bununla birlikte Barış Toplumu Hareketi de dahil olmak üzere başka partilerle de kurulabileceğine dikkati çekti.

Mostaganem Üniversitesinde öğretim görevlilerinden Muhammed Mervani ise İslami eğilimli partilerin muhtemel koalisyona katılmasına dair, 'İslami eğilimli partilerin hükümete katılması önümüzdeki haftalarda yaşanacak gelişmelere bağlıdır. Öyle görünüyor ki onlar da şu anda seçimlerden çıkan kötü sonucun şokunu yaşıyorlar.' ifadesini kullandı.

Mervani ayrıca, İslami eğilimli parti olan Abdurrezzak Mukri liderliğindeki Barış Toplumu Hareketi'nin önemli bir bakanlık alacak kadar sandalye sayısı elde edemediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA