'33. Genç Günler' Başladı

Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Uygur: 'Tüm tiyatroseverleri, genç arkadaşlarımı bu oyunlara davet ediyoruz. Gelsinler, çok güzel oyunlar seyredecekler' 'Genç Günler, Şehir Tiyatroları için ilk kutlandığı yıldan bu yana çok değer verdiğimiz, gençlerin önünü açan, onlara bu meslekte bir yol sağlayan bir etkinliktir'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarınca gerçekleştirilen '33. Genç Günler', 'İçinde İstanbul Olsun' oyunuyla başladı.

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde gerçekleştirilen gösterim öncesi AA muhabirine açıklamada bulunan Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Süha Uygur, gelenek haline gelen etkinliğin 33. yılına ulaştığını belirterek, 'Heyecanla açılışını yaptık. Tiyatromuzun büyükleri ve genç arkadaşlarımızın yer aldığı 40 kişilik bir kadroyla çok görkemli bir İstanbul oyunu hazırladık. Tiyatromuzun büyükleri, abilerimiz, ablalarımız, bu tiyatroya yıllarını vermiş çok değerli sanatçılar, sağ olsunlar, bizleri kırmayıp açılış oyununa koşa koşa geldiler ve genç arkadaşlarımıza destek verdiler. Metin Çopan, Gül Akelli, Selma Kutluğ, Zeki Yıldırım, Rıdvan Çelebi, Vildan Gürelman gibi tiyatromuzun çok değerli bu gösteride yer aldı. Onlara da teşekkür ediyorum.' diye konuştu.

Şehir Tiyatrosu bünyesindeki gençler ile lise ve üniversitelerin amatör tiyatro gruplarının etkinlikte sahne alacağının altını çizen Uygur, '65'e yakın gösterim olacak. 21 Mayıs'ta da Açıkhava'da Göksel konseriyle kapanışı yapacağız. Tüm tiyatroseverleri, genç arkadaşlarımı bu oyunlara davet ediyoruz. Gelsinler, çok güzel oyunlar seyredecekler. Çok başarılı oyuncu arkadaşları seyredecekler.' dedi.

Uygur, etkinlikte konferans ve sergilerin de yer alacağına işaret ederek, 'Aşağıda şu an Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin açtığı çok güzel bir sergi var. Onları da gezsinler. Genç Günler, Şehir Tiyatroları için ilk kutlandığı yıldan bu yana çok değer verdiğimiz, gençlerin önünü açan, onlara bu meslekte bir yol sağlayan bir etkinliktir.' ifadelerini kullandı.

-'Gençlere, Genç Günler'de sahne olanağı sağlıyoruz'

Gençlerin tiyatro yapacak alan bulamadığına dikkati çeken Uygur, şunları kaydetti:

'Bütün sezon verdikleri emeklerin karşılığında gençlere, Genç Günler'de sahne olanağı sağlıyoruz. Şehir Tiyatrosu bünyesindeki genç arkadaşlarımızın yaptıkları oyunlar da bizler tarafından değerlendirilip beğenildiği zaman, önümüzdeki sezon repertuvara alıyoruz. Bu da arkadaşlarımız için büyük bir fırsat oluyor. Gençlerin kendilerini göstermesi, kaynaşmaları adına, sanat anlamında da fırsat yaratıyor. Hepsi birleşince de çok harika, dolu dolu 11 gün yaşıyorsunuz. Finalde de mutlu bir sonla etkinliği noktalıyoruz.'

Süha Uygur, etkinliklerin Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yanı sıra Kadıköy Haldun Taner Sahnesi, Kağıthane Sadabad Sahnesi, Ümraniye Sahnesi ile Üsküdar Müsahipzade Celal Sahnesi ve Kerem Yılmazer Sahnesi'nde gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Genç Tiyatro Sorumlusu Özgür Kaymak da etkinliğin hazırlıklarının bir ay önce başladığını aktararak, 'Başvurular değerlendiriliyor ve kabul edildikten sonra sahnelerimize yerleştiriyoruz. Bu yıl bayağı kalabalık. Konservatuvarlar, güzel sanatlar fakültelerinin oyunculuk bölümleri, çeşitli tiyatro kulüpleri, üniversitelerin kulüpleri, liseler ve dışarıda genç tiyatro yapan ekipler var. 21'inde de ödül törenimiz ve Göksel konserimiz olacak.' diye konuştu.

- Açılış oyunu genç ve emektar oyuncuları bir araya getirdi

Şehir Tiyatroları’nın usta çırak temeline dayanan, 103 yıllık geleneğini yansıtan 'İçinde İstanbul Olsun' isimli açılış oyunu, İstanbul hikayesini ele alırken, tiyatronun emektar ve genç isimleri de bir araya getirdi.

Oyunda Nilgün Kasapbaşoğlu, Metin Çoban, Gül Akelli, Zeki Yıldırım, Vildan Gürelman, Rıdvan Çelebi, Selma Kutluğ, Funda Postacı, Aslı Menaz, Aslı Şahin, Aybar Taştekin, Ayşecan Tatari, Bahar Çebi, Berfu Aydoğan, Berk Samur, Cafer Alp Solay, Dolunay Pircioğlu, Emre Çağrı Akbaba, Emre Şen, Ertan Kılıç, Esen Koçer, Eylül Soğukçay, Lale Kabul, Müslüm Tamer, Neşe Ceren Aktay, Nilay Bağ, Nilay Yazıcıoğlu, Oğuzhan Oğuz, Onur Şirin, Özgün Akakça, Pelin Abay, Seda Çavdar, Şenay Bağ, Şirin Kılavuz, Tanju Girişken, Volkan Öztürk, Yağmur Damcıoğlu ve Zeynep Özyağcılar rol alıyor.

İstanbul’un binlerce yıllık hikayesinin mimari, sanat ve kültür mozaiğiyle harmanlandığı oyunun konsept ve koreografisini Özgür Kaymak ve Arda Alpkıray yaparken, dramaturgisini Sinem Özlek, sahne uygulamasını Cihan Aşar, kostüm uygulamasını Onur Uğurlu, ışık uygulamasını Osman Aktan, efekt uygulamasını Çağrıhan Ordu, müzik direktörlüğünü Hüseyin Tuncel, suflörlüğünü ise Abdullah Topal üstlendi.

Tüm oyunların ücretsiz sahneleneceği Genç Günler etkinliği, 21 Mayıs'a kadar devam edecek.

Kaynak: AA