'3. Lübnan Uluslararası Petrol Ve Gaz Zirvesi' Başladı

Lübnan Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Ebi Halil: 'Sektörün uzmanlarını, yatırım şirketlerini ve ülkemizin yöneticilerini bir araya getiren bu zirve, görüş alışverişi yapmak ve iş birliğini geliştirmek için güzel bir fırsat'.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen '3. Lübnan Uluslararası Petrol ve Gaz Zirvesi' törenle başladı.

Lübnan Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Sezar Ebi Halil, zirvenin açılışında, ülkedeki enerji sorununa çözüm üretmek ve gaz sektörünün gelişmesini sağlamak için bu zirvenin hayati önem taşıdığını belirtti.

Lübnan doğalgazı için ilk 'Arama ve Üretim Anlaşması'nı (EPA) bu yılın sonuna kadar imzalamayı umduklarını anlatan Ebi Halil, 'Sektörün uzmanlarını, yatırım şirketlerini ve ülkemizin yöneticilerini bir araya getiren bu zirve, görüş alışverişi yapmak ve iş birliğini geliştirmek için güzel bir fırsat.' ifadelerini kullandı.

Lübnan'ın elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılayacak olan doğalgaz alanında son bir senede önemli gelişmeler yaşandığının altını çizen Ebi Halil, 'Lübnan doğalgazı için lisanslama sürecini başlattık ve 51 uluslararası şirket, arama ve üretim anlaşması için başvuruda bulundu. Bölge ülkelerindekine kıyasla 5 kat daha fazla olan bu şirket sayısı, bizi çok mutlu etti.' dedi.

Doğu Akdeniz petrol sektöründeki bölgesel gelişmeler, uluslararası piyasa koşulları ve Lübnan'ın Doğu Akdeniz petrol sektöründeki mevcut konumunun ele alınacağı zirveye 30 farklı ülkeden diplomatlar, şirket temsilcileri, uzmanlar ve akademisyenler katılıyor.

İlki 2012 yılında gerçekleştirilen Lübnan Uluslararası Petrol ve Gaz Zirvesi'ne, enerji alanında çalışan çok sayıda uluslararası şirket büyük ilgi gösteriyor.- Lübnan'ın doğalgaz arama ve lisanslama süreci

Lübnan Bakanlar Kurulu 4 Ocak 2017'de 2 kararı onaylayarak doğalgaz araması yapacak şirketler için lisanslama sürecini başlattı.

Lübnan Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı, 26 Ocak 2017'de teklif verme sürecine katılma koşullarını, tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılacak kriterleri, Arama ve Üretim Anlaşması (EPA) modelini ve İhale Protokolünü (TP) açıkladı.

Lübnan Petrol İdaresi tarafından Lübnan deniz sahasında belirlenen 10 arama bölgesinden 5'i için teklif süreci açıldı. En son 15 Eylül 2017''ye kadar sunulacak olan tekliflerin değerlendirilmesinin ve EPA'ların imzalanmasının 15 Kasım 2017'de yapılacağı ilan edildi.

- İsrail ile Lübnan arasında deniz sahası anlaşmazlığı

Lübnan ve İsrail arasında, yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı sürüyor. İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı beş bloktan üçünün, İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını iddia ediyor.

Her geçen gün daha fazla gündeme gelen doğalgaz arama ve çıkarma konusunun, bölgedeki siyasi krizi ve iki ülke arasındaki soğuk savaşı daha da artıracağı tahmin ediliyor.
Kaynak: AA