Tokat'a 50 Milyon Liralık Kaynak

Tokat’ta, "Küçük Sanayicilerin Büyük Ortaklığı Projesi" çerçevesinde kente 50 milyon liralık kaynak aktarıldı.

Tokat'a 50 Milyon Liralık Kaynak
Tokat’ta 2009 yılında Avrupa Birliği’ne sunularak kabul edilen "Küçük Sanayicilerin Büyük Girişimi Projesi" kapsamında kurulan sanayi sitesi 3 bin 120 metrekare kapalı alana sahip ’Ortak Kullanım Alanı’nda hizmet vermeye başlandı. Ağaç işleri ve tasarım bölümlerine ek olarak 20 gün içinde metal- otomotiv atölyesinin de faaliyete başlayacağı tesisten bölgesel anlamda 2 bin sanayicinin faydalanması bekleniyor.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde rekabetçi Sektörler Programı kapsamında yürütülen projenin yüzde 85’i Avrupa Birliği’nden almaya hak kazanılan hibe ile finanse edildi. 12 milyon 500 bin lira olan projenin toplam maliyetinin lira bazında karşılığının ise 50 milyon gibi bir rakama tekabül ettiğini söyleyen Tokat Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Fehmi Çankaya, projeyi Tokat almasa, bir başka ülkenin alacağını ifade etti.

Projenin takım lideri İngiltere’den

Projenin ekip liderliğini yapan İngiliz vatandaşı Peter Clayfield bir kaç ay içerisinde tesis çok daha hareketli bir hal alacağını ifade ederek, "Birkaç ay içerisinde yeterli elemanı da sağladığımız takdirde burayı çok daha hareketli göreceksiniz. Metal sektörüne ait makinelerimiz de gelmek üzere Mayıs sonu itibariyle. Çok daha fazla buradan hizmet üretiliyor olacak" dedi.

Tesis bölgenin tasarım merkezi olacak

Ortak Kullanım Alanı’nda geleceğin tasarımcılarına da eğitimler veriliyor. Teknolojik sınıflarda, 3 boyutlu modern programlar üzerinden verilen eğitimlerle tesisin bölgenin aynı zamanda bir tasarım merkezi olması hedefleniyor. Bu eğitimlere katılan ve tesisteki faaliyetleri nimet olarak nitelendiren Mehmet Taha Yanarateş, "Gerçekten büyük bir nimet bizim için. Hem istihdam açısından, hem aldığımız öğrendiğimiz eğitim açısından, hem de eğitimin kalitesi açısından. Yaptığımız projelerle gerek ülkemize, gerek şehrimize katkılarımızın olacağını düşünüyorum" dedi.

Tesis faaliyete geçtikten sonra sadece sanayicilere ve esnafa hizmet verecek. Kar amacı gütmeyecek olan tesisin esnaflar için hizmet üretmeye başlamasıyla birlikte birçok kişi için de iş imkanı doğdu. ’Ortak Kullanım Alanı’nda mobilya bölümünde çalışmaya başlayan Abdullah Kurt; "Tokat’ta okudum, burada iş sahibi oldum bu tesisin sayesinde. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Kaynak: İHA