Tarihi ''Varagele''nin Turizme Kazandırılması İsteği

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait, 148 metrelik tepeden sahildeki madene 130 yılı aşkın süredir işçi ve malzeme taşınan raylı sistemin, TTK tarafından artık kullanılmaması nedeniyle turizme kazandırılması isteniyor.

Kandilli Kültür Derneği Başkanı Korhan Us, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 yıldır atıl duruma düşen raylı sistemin ülke turizmine kazandırılması gerektiğini söyledi.

Bölgede, 1880'li yıllarda inşa edildiği tahmin edilen varagelenin (eğimli arazilerde dolu vagonları aşağıya, boş vagonları da yukarıya çekmeye yarayan, nakliyat yolu) yıllarca ülke ekonomisine sağladığı katkının turizme yönlendirilmesi gerektiğini anlatan Us, şöyle konuştu:

'Bu doğrultuda Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın ve TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü yetkilileri ile görüşmeler yaptık. Belediye ve TTK'nın işbirliği içinde bu adımı atacağına yönelik söylemlerini büyük bir mutluluk ile öğrendik. İnşallah yıllarca ülke ekonomisine can damarı olmuş bu alan şimdi turizm noktasında değerlendirilir. Belde de her yıl geleneksel hale getirdiğimiz 'Kandillililer Buluşuyor' etkinliğini ise 20 Mayıs'ta yapacağız.'

Kaynak: AA