Hem İstihdam, Hem İşsizlik Artıyor

Hükümetin 2017 başından itibaren başlattığı istihdam seferberliği olumlu etkilerini göstermeye başlarken, 1 Ocak-3 Mayıs 2017 tarihleri arasında 767 bin 322 kişi 4A statüsünde işçi olarak çalışmaya başladı. Hem işsizlik rakamlarının, hem de istihdamın artması ise kafaları karıştırdı.

Hem İstihdam, Hem İşsizlik Artıyor
Sektöründe yaklaşık 5 bin Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri (KOBİ) çatısı altında toplayan Alüminyum Koruma, Kapatma, Gölgelendirme Üreticileri ve İşadamları Derneğinin (AKGİAD) yaptığı araştırma çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. AKGİAD Başkanı ve Becker Türkiye CEO’su Volkan Kebir, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) son açıklamasında ocak ayı işsizlik oranının yüzde 12,7’den yüzde 13’e yükseldiğini hatırlattı. İstihdam teşviklerinin etkisini göstermeye başladığını ifade eden Kebir, "Devletimizin istihdamı artırıcı teşvikleri etkisini göstermeye başladı.

KOBİ’ler bu imkanlardan yararlanarak ölçeklerine göre ek istihdam sağlıyorlar. Ancak geriye doğru dört haftada iş aramaktan umudunu kestiği için işsiz kategorisinden çıkarılan yaklaşık 2 milyon 300 bin insanımız var. Bu insanlar resmi olarak işsiz görünmüyorlar ama gerçekte işsizler. İstihdam seferberliği ile bu insanlarımızın önemli bir bölümü yeniden iş aramaya başladığı için işsiz sayımızda da artış yaşanıyor" dedi.



"Bugün itibarıyla 4 milyonluk işsiz stokumuz var"

Sektörde yaklaşık 3 bin kişiye ek istihdam sağlandığı bilgisini veren Kebir, 1 Ocak tarihinden bugüne işbaşı eğitimi ve toplum yararına hizmetlerde çalışanlar dahil edildiğinde ek istihdamda 1 milyon rakamına ulaşıldığını hatırlattı. Bu ivmenin yıl sonuna kadar devam etmesi halinde hedeflenen 2 milyon istihdama ulaşılmasının mümkün olduğuna dikkat çeken Volkan Kebir, şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın 7 Şubat günü TOBB Ekonomi Şurasında başlattığı istihdam seferberliğine iş dünyasının elinden gelen katkıyı yaptığı görülüyor; ancak istatistiki verileri hazırlamada uygulanan modeller hem istihdamın hem işsizliğin arttığı ilginç sonuçları karşımıza çıkarabiliyor. Bugün itibarıyla 4 milyonluk işsiz stokumuz var; ancak işsiz sayımıza dahil olmayan yaklaşık 2 milyon 300 bin insanımız daha var. Bu insanlar son dört haftada iş aramamış, kendi işini kurmamış ya da işbaşı eğitimine başlamamış kişilerden oluşuyor; ancak iş bulsa hemen işbaşı yapabilecek insanlar bunlar. TÜİK 3 yıl öncesine kadar 4 haftalık aralığı 12 hafta olarak değerlendiriyor, böylece son 3 ayda iş aramayan insanları işsiz stoğundan düşüyordu. Bizler de daha sağlıklı veriler üzerine konuşabiliyorduk. TÜİK’in bu konuda eski uygulamasına dönmesinde yarar görüyoruz."
Kaynak: İHA