HDP Grup Başkanvekili Yıldırım, Sincan Cezaevinde

Yıldırım, tutuklu bulunan HDP'li vekiller İdris Baluken ve Burcu Çelik Özkan'ın cezaevi koşullarını görmek ve bazı sorunları aktarmak için Sincan Ceza İnfaz Kurumları yetkilileriyle görüştü.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Sincan'da tutuklu bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken ve Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan'ın cezaevi koşullarını görmek ve bazı sorunları aktarmak için Sincan Ceza İnfaz Kurumları yetkililerini ziyaret etti.

Yıldırım, Sincan cezaevi kampüsüne Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ile geldi.

Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Yıldırım, geliş sebeplerinin cezaevi koşullarını yerinde görmek ve onlarla ilgili aktarılmış problemleri cezaevi müdürleriyle paylaşmak olduğunu söyledi.

'Bizim problemimiz artık arkadaşlarımızın hangi cezaevi koşullarında kalıp kalmadığı değil, neden cezaevinde olduklarını sorgulamak üzerine kuruludur.' diyen Yıldırım, iyi koşullarda cezaevini kabul eden bir anlayışı da reddettiklerini bildirdi.

Yıldırım, 'Hukuksuzca bir işlemle, siyasi bir kararla arkadaşlarımızın Kandıra'da, Edirne'de, Silivri'de olduğu üzere burada tutulduklarını biliyoruz.' diye konuştu.

İdris Baluken'in SEGBİS ile Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne bağlanarak tutuklu olduğu davanın duruşmasına katıldığını anlatan Yıldırım, bu duruşmada 'akla zarar gerekçelerle' tutukluluk halinin devamı ve duruşmanın 5 Haziran'a ertelenmesi kararı alındığını savundu.

Yıldırım, bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek Meclis'te yasama sorumsuzluğu kapsamında değerlendirilen bir konuşmanın belgelerinin sunulmasına rağmen yeniden Meclis'ten istenmesi sebebiyle bir ay daha tutukluluğun uzatıldığını öne sürdü.

Milletvekilleri tutuklu bir ülkenin demokrasisinin problemli olduğunu iddia eden Yıldırım, uluslararası toplum nezdinde ülkenin itibar ve imajının ciddi şekilde zedelendiğini savundu.

Yıldırım, siyasi kararla tutuklu bulunan arkadaşlarının bırakılmasının da yine siyasi bir kararla gerçekleşebileceğine inandıklarını söyledi.

Kaynak: AA