Etle Sebzenin Buluşmasından Çıkan Lezzet Açıklaması 'Haşhaş Kebabı'

Fırat Nehri'nin kıyısında yer alan, Ege'deki sahil kentlerini andıran Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde zırhla çekilmiş etin sebzeyle buluşmasından ortaya çıkan 'haşhaş kebabı' damaklarda unutulmayacak bir tat bırakıyor İlçede 25 yıldır kebap ustalığı yapan Işık: 'Haşhaş kebabı, Adana ne Urfa kebaplarından farklıdır, etin sebzeyle buluşmasından ortaya çıkan muhteşem bir lezzettir' Adana'dan Birecik'e kebap yemeye gelen müşterilerden Şenel: 'Ben buraya gelmeden önce sadece Adana kebabı biliyordum. Ama burada sebzeli kebap yani haşhaşı deneyince farklı ve güzel bir lezzet olduğunu gördüm'

MEHMET AKİF PARLAK - Fırat Nehri'nin kıyısında bulunan ve Ege'deki sahil kentlerini andıran Birecik ilçesinde, zırhla çekilmiş etin sebzeyle buluşmasından ortaya çıkan 'haşhaş kebabı', adı kebapla özdeşleşen Adana ve Şanlıurfa'dan da müşteri çekiyor.

Doğal güzelliği, farklı lezzetleriyle son zamanlarda adından söz ettiren ve ulaşımda doğu ile batı arasında adeta köprü vazifesi gören Birecik, değişik yemekleri müşterilerin damak tadına sunuyor.

Meşakkatli hazırlığın ardından yemeye hazır hale gelen haşhaş kebabı için işlemler saatler öncesinden başlıyor. Bölgedeki meralarda yetişen kuzuların 'boşluğu' diye adlandırılan kaburgalarının üstünde bulunan yağsız ve sinirsiz et, zahmetli bir şekilde zırhla çekilerek kıyma haline getiriliyor. Ardından içerisine kırmızı biber, sarımsak, maydanoz sapı, yeşil soğan, tuz ve çeşitli baharatlar katılan kıyma et, dolapta yaklaşık 3 saat dinlendiriliyor.

Ardından diğer kebapların aksine yuvarlak şişlere yapıştırılan haşhaş kebabı, müşterilerin damağında unutmayacakları bir tat bırakıyor.

Kebap ustası Mustafa Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıldan beri üç kardeşi ile haşhaş kebabı yaptığını ve bu mesleği çok sevdiklerini söyledi.

Haşhaş kebabı için öncelikli şartın kebap için değerlendirilecek kuzunun merada yetişmiş olması gerektiğini anlatan Işık, bu kebap için diğer bir olmazsa olmazın ise etin makinede değil zırhta çekilmesi olduğunu vurguladı.

Şişe saplandıktan sonra közde pişen kebapla ilgili yorumun ancak tattıktan sonra yapılabileceğini aktaran Işık, 'Haşhaş kebabı, Adana ne Urfa kebaplarından farklıdır, etin sebzeyle buluşmasından ortaya çıkan muhteşem bir lezzettir. Herkesin mutlaka bu lezzeti denemesini tavsiye ediyoruz.' dedi.

İlçenin güneydoğu hattındaki şoförlerin geçiş güzergahında bulundukları ve yoğun bir mola mekanı olarak dikkat çektiklerini ifade eden Işık, şöyle konuştu:

'Et makinede çekildiği zaman eziliyor, ezildiği zaman sinirleri karışıyor ve bu etin lezzeti olmuyor. Et suyunu ve aromasını kaybediyor. Onun için bu işin püf noktası burada. Haşhaş kebabı yılın 12 ayı bulunur yörede. Mesela insanlar haşhaşı yedikten sonra kesinlikle Adana kebabından çok farklı diyorlar, öyle bir kalitesi ve lezzeti var. Adana'dan geliyorlar sırf burada haşhaş yemek için. Yani kısaca etin sebze ile buluşmasından ortaya çıkan muhteşem bir lezzettir haşhaş kebabı.'

- 'Adanalıların da ilgilisini çekiyor'

Müşterilerden Ahmet Faruk Şenel de Adana'dan ziyaret için ilçeye geldiğini ve burayı çok beğendiğini dile getirerek, 'Ben buraya gelmeden önce sadece Adana kebabı biliyordum. Ama burada sebzeli kebap yani haşhaşı deneyince farklı ve güzel bir lezzet olduğunu gördüm. Misafirlerim geldi, bana sordular 'Acıktık ne yiyelim' diye, ben tereddüt etmeden 'Haşhaş kebabı yiyelim' dedim ve buraya getirdim.' diye konuştu.

Müşterilerden Turan Özdemir de ilk defa haşhaş kebabı yediğini belirterek, 'Çok güzel bir kebap. Sebze işin içinde olunca apayrı bir lezzet ortaya çıkmış. İlk duyduğumda içinde haşhaş var zannettik ama öyle değilmiş. Sebze ve kıyma ateşte, yani közde pişiriliyor. Çok hoşumuza gitti gerçekten.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA