Eski Hava Harp Okulu Öğrencileri Hakim Karşısına Çıkıyor

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, 91 eski Hava Harp Okulu öğrencisi ile 2 eski subay hakkında açılan davanın görülmesine yarın başlanacak.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, 91 eski Hava Harp Okulu öğrencisi ile 2 eski subay hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması yarın görülecek.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan, Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamedeki sanıklardan 91 eski Hava Harp Okulu öğrencisi tutuksuz, 2 eski subay ise tutuklu yargılanıyor.

İddianamede, 15 Temmuz'da paraşüt eğitimi için Ankara'daki Kara Harp Okulu Komutanlığında bulunan ve olay gecesi helikopterle 6 seferde Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına nakledilen 91 Hava Harp Okulu öğrencisi ile bu öğrencilerin nakilleri konusunda emir veren komutanları Kenan Baştuğ ve Hüseyin Ergezen için 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' ve 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor.

Emniyet Genel Müdürlüğünün 'müşteki' olarak yer aldığı iddianamede, Kara Harp Okulunun olay gecesi toplanma ve nakil merkezi olarak kullanıldığı, başka bir kurs için okulda bulunan 27 subay adayının Türk Telekom'a, 155 subay adayının ise Genelkurmay Başkanlığına nakledildiği, şüpheliler Kenan Baştuğ ve Hüseyin Ergezen'in de 'paraşüt atlayışı eğitimi' adı altında Ankara'ya getirilen şüpheli öğrencilere, Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına nakil için toplanıp helikoptere binmeleri konusunda emir verdikleri öne sürülüyor.

Öğrencilerin, Kara Harp Okulundan Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına nakillerinin güvenlik gerekçesiyle yapılmasının söz konusu olamayacağı ifade edilen iddianamede, Harp Okulunun herhangi bir saldırıya uğramadığı, içeride bir tane dahi silah patlamadığı ve okulda herhangi bir ölüm veya ateşli silah yaralanmasının olmadığı belirtildi.

- Telefon görüşmeleri

İddianamede, sanıkların telefon görüşmelerine de yer verildi.

Buna göre, öğrencilerin helikopterle nakli konusunda emri veren Baştuğ ile Ergezen, darbe girişiminin yaşandığı gece birbirleriyle 5 kez telefonla görüştü.

Darbe girişimi sırasında Baştuğ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağına müdahale amacıyla Akıncı Üssü'nden havalanan silah yüklü F-16'nın pilotlarından İlker Hazinedar ile 6 kez telefonla konuştu. Baştuğ ile Hazinedar'ın para alışverişinde bulunduklarına ilişkin MASAK raporları da iddianameye girerken Baştuğ'un, TBMM'yi bombalayan pilot Hüseyin Türk ile de 4 kez telefonla görüştüğüne işaret edildi.

Ergezen de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast için Marmaris'e giden ekipte bulunan Gökhan Şahin Sönmezateş ile telefonda bir süre görüştü.

İddianamede, sanık Ergezen'in eşi H. Ergezen'in, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen KPSS soruşturmasının şüphelileri arasında yer aldığı, Ergezen'in kardeşi Y. Ergezen'in daha önce çalıştığı şirketin ortağının da darbeyi Akıncı Hava Üssü'nden yönettiği öne sürülen firari Adil Öksüz'in kardeşiyle evli olduğu bildirildi.

Ergezen'in, 29 Mayıs 2015'te 'Hüseyin Ergezen-Kermes parası teşekkür ederiz' işlem açıklamasıyla 670 lira gönderdiği Turgut A, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunun yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturmasında şüpheli olarak yer alıyor.

Ergezen'in bin 500 lira gönderdiği TSK mensubu Erdal K'nin 30 işlemle 22 bin 914 lira havale gönderdiği şirketin sahibi Hakan Ç'nin de FETÖ/PDY'nin üst kademe yapılanmasında adı geçtiği iddiasıyla hakkında araştırma talep edilen Naci G. ile ortaklık ilişkisinin bulunduğu belirlendi.

- Evlerinde FETÖ'ye ait yayınlar bulundu

İddianamede, öğrencilerden Yasin M'nin hesabına 1 Mart 2016'da 895 lira havale gönderen Veysi T'nin, FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni ve 2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin davanın sanıklarından Muhammet Sait Gülen ile para transferi ilişkisinin bulunduğu vurgulandı.

Bazı sanıkların evlerinde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'e ait kitaplar, dijital materyaller ve bir dolarlık banknotlar bulunduğu aktarılan iddianamede, bazı sanıkların akrabaları hakkında FETÖ soruşturmaları kapsamında işlem yapıldığına ve şüpheli konumunda olduklarına yer verildi.

Kaynak: AA