DEİK Ve Almanya Ticaret Ve Sanayi Odası Arasında Tarihi Anlaşma

Almanya-Türkiye Yuvarlak Masa Toplantısı ve DEİK-Almanya Ticaret ve Sanayi Odası (DIHK) işbirliği anlaşması imza töreninde konuşan Ekonomi bakanı Nihat Zeybekci, "Daha fazla ortaklıklar kurarak ekonomik ilişkilerinizi yoğunlaştırdıkça, ülkelerimiz de birbirine daha fazla yakınlaşacak, dostluğumuz pekişecektir" dedi.

DEİK Ve Almanya Ticaret Ve Sanayi Odası Arasında Tarihi Anlaşma


Almanya-Türkiye Yuvarlak Masa Toplantısı ve DEİK-Almanya Ticaret ve Sanayi Odası (DIHK) işbirliği anlaşması imza töreni, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, DEİK/Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young ve DIHK CEO’su Martin Wansleben’ın katılımları ile Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleşti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Yuvarlak Masa Toplantısı kapsamında gerçekleştirdiği açılış konuşmasında 2016 yılı rakamlarına göre, Almanya’nın Türkiye’nin ihracatında birinci sırada olduğunu, ithalatında ise Çin’in ardından ikinci sırada yer aldığını hatırlattı. Bu durumun sadece 2016 yılı için değil, çok uzun yıllardır devam ettiğine dikkat çeken Bakan Zeybekci, "Almanya ülkemizin en önde gelen ticari ve ekonomik ortaklarından birincisidir" dedi.



Hâlihazırda Türkiye’de yaklaşık 7 bin Alman sermayeli firmanın faaliyet gösterdiğini ifade eden Bakan Zeybekci, "Almanya, 2002’den itibaren toplamda 9 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişi ile ülkemizde en çok yatırım gerçekleştiren altıncı ülkedir" diye konuştu.



Türk iş dünyasının fuar, iş görüşmesi veya diğer sebeplerle Almanya’ya düzenledikleri ziyaretler için vize temininde çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Ekonomi Bakanı Zeybekci, vize sorununun çözümüne yönelik çabaları sürdürdüklerini ifade etti.

Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliğinin güncellenmesine ilişkin çalışmaların aralıksız devam ettiğini de ifade eden Ekonomi Bakanı, güncellemeye ilişkin resmi görüşmelerin, mümkün olan en kısa süre içinde başlayarak pürüzsüz bir şekilde sürdürülmesini umut ettiklerini kaydetti.



İki ülkenin sahip olduğu gerçek potansiyelin, ikili ticari ilişkilere yansıması için iş dünyası temsilcilerine büyük rol düştüğünü ifade eden Bakan Zeybekci, "Sizler birbirinize güvenerek, daha fazla ortaklıklar kurarak ekonomik ilişkilerinizi yoğunlaştırdıkça, ülkelerimiz de birbirine daha fazla yakınlaşacak, dostluğumuz pekişecektir. Ortak hedef ve değerlere sahip olduğumuz Almanya ile ikili ticaretimizin artırılmasına, var olan potansiyelin daha etkin kullanılmasına büyük önem atfediyoruz" dedi.



DEİK/Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young ise, "Bugün bizim için çok önemli ve özel bir gün. Türkiye-Almanya İş Konseyi, ilk defa Almanya kanadında DIHK gibi güçlü bir partnerle yoluna devam edecek. Türkiye özel sektörünü temsil eden DEİK ile Almanya özel sektörünün en etkili çatı kuruluşlarından biri olan DIHK’nın ortaklığı iki ülkenin iş dünyasını bir araya getirecek yeni bir platform olması açısından büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Almanya arasındaki dostluğun eski ve ebedi olduğunu vurgulayan İş Konseyi Başkanı Young, 3 milyondan fazla Türk kökenli vatandaşın Almanya’yı evi olarak gördüğünü ve Türkiye ile Almanya’nın sosyal ve ekonomik olarak derin bağlarla birbirine bağlı olduğunu söyledi.



Türkiye’nin en büyük ticari ortağının Almanya olduğununu hatırlatan İş Konseyi Başkanı Young, ikili ticaret hacminin 35 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi.



İş Konseyi Başkanı Young, DEİK ve DIHK’in süratli ve kararlı bir şekilde işbirliği alanlarını tespit ederek, iki ülke iş insanlarını biraraya getirmek için çalışacağını söyledi.



Toplantıda konuşan DIHK CEO’su Martin Wansleben ise, iki ülke arasında var olan köklü ilişkilerin, iş dünyası temsilcilerinin bir araya gelmesi ile daha da güçleneceğini ve iki ülke arasında çok daha sağlıklı bir ekonomi oluşacağını söyledi.

DIHK’nın DEİK ile işbirliği açısından en uygun kurum olduğunu da sözlerine ekleyen DIHK CEO’su Wansleben, iki ülke arasındaki karşılıklı ilişkilerin çok daha istikrarlı şekilde devam ettirileceğini ifade etti.



Toplantı kapsamında DEİK ile DIHK arasında İşbirliği Anlaşması imzalandı. Söz konusu anlaşmayla DEİK/Türkiye-Almanya İş Konseyi’nin karşı kanat yapılanmasını tamamlanarak iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceğine yönelik önemli bir platform oluşturuldu. Almanya iş dünyasının en kapsayıcı ve güçlü kurumu olan DIHK ile DEİK arasında ilk defa oluşturulan işbirliğinin Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri de olumlu yönde etkilemesi ve her iki ülke iş dünyasına yeni bir yol açması hedefleniyor.
Kaynak: İHA