Cumhurbaşkanı Erdoğan Kuveyt Haber Ajansına Konuştu

Erdoğan, Kuveyt'e gerçekleştireceği ziyaret öncesinde KUNA'ya verdiği mülakatta iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine dikkati çekti Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırımlar, ticaret, savunma sanayi ve turizm başta olmak üzere ilişkilerde pek çok alanda gelişme potansiyeli bulunduğunu belirtti Türkiye ve Körfez ülkelerini 'sorunlarla boğuşan coğrafyada istikrar adaları' olarak niteleyen Erdoğan, 'Bölgemizde barış, huzur ve istikrar arzu ediyoruz' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin bölgedeki en istikrarlı, güvenli ve müreffeh ülkelerden biri olan Kuveyt ile ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiğini belirtti.

Erdoğan, yarın gerçekleştireceği Kuveyt ziyareti öncesinde ülkenin resmi haber ajansı KUNA'ya konuştu. Türkiye ile Kuveyt'in dost ve kardeş ülkeler olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik ilişkilerin siyasi ilişkilerle paralel olarak hızla ilerlediğini ifade etti.

Ziyareti sırasında bir Türk firmasının yurt dışında tek başına kazandığı en büyük ihale olan Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Ana Yolcu Terminali'nin temel atma törenine katılacak olan Erdoğan, Kuveyt'te, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden biri olan Limak Holding'in üstlendiği yeni Uluslararası Havaalanı Projesinin temel atma töreni vesilesiyle bulunmasının Türk şirketlerinin dünya çapında geldiği ileri düzeyi görmek açısından büyük bir onur olduğunu kaydetti.

Erdoğan, Kuveyt'in 2035 Kalkınma Planı çerçevesinde gerçekleştireceği alt yapı projelerinde daha çok Türk şirketinin yer alması arzusunu dile getirerek, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'a ve Kuveyt hükümetine bugüne kadar Türk şirketlerine gösterdikleri destekten dolayı teşekkürlerini ifade etti.

İki ülke ilişkilerinin, özellikle yatırımlar, ticaret, savunma sanayi işbirliği, turizm başta olmak üzere pek çok alanda gelişme potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, karşılıklı yatırımların artırılmasını umduğunu ve Türkiye'nin stratejik işbirliği alanlarından savunma sanayisi alanında Kuveyt'le tecrübelerini paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.

- Türkiye ile Kuveyt arasındaki ticari ilişkiler

Cumhurbaşkanı Erdoğan önümüzdeki aylarda Başbakanlar düzeyinde yapılacak 'İşbirliği İçin Ortak Komite' toplantısının bu ve diğer alanlardaki işbirliklerini daha detaylı ele alıp güçlendirmesini beklediklerini dile getirerek, ekonomik ve ticari ilişkilerin istenen düzeye çıkması için kurulan Karma Ekonomik Komisyon toplantılarının ve İş Forumlarının daha sık aralıklarla gerçekleştirilmesinin gerekliliğine olan inancını ifade etti.

Türkiye ile Kuveyt arasındaki ticaretin gelişimini rakamlarla ortaya koyan Erdoğan, 2017 yılının ilk çeyreğinde iki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17 oranında artışla 152 milyon dolar olarak gerçekleştiğine dikkati çekti.

Erdoğan ayrıca Türkiye'nin Kuveyt ile 2016 yılına ait toplam ticaret hacminin 1,287 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, bunun 431 milyon dolarını ihracatın, 856 milyon dolarını ithalatın oluşturduğunu ekledi. Erdoğan, iki ülkenin potansiyelleri göz önüne alındığında ikili ticaretin artırılması için daha çok çaba gösterilmesi gerektiği üzerinde durdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveytlilerin Türkiye'ye yaptıkları ziyaretlerin her geçen gün artmasından memnuniyet duyduklarını ifade ederken, Şeyh Sabah'ın mart ayındaki Türkiye ziyareti sırasında imzalanan Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması'nın da bu alandaki işbirliğine ivme kazandıracağını düşündüğünü aktardı.

Kuveyt'in Türkiye'de gayri menkul yatırımı alanında Körfez ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını ve şimdiye kadar 6 binden fazla Kuveyt vatandaşının Türkiye'de mülk edindiği bilgisini veren Erdoğan, beklentisinin bu sektördeki yatırımların önümüzdeki dönemde daha da artması yönünde olduğunu söyledi.

- Türkiye'de 280 Kuveytli şirket faaliyet gösteriyor

Yatırım açısından oldukça cazip bir ülke haline gelen Türkiye'ye Kuveyt'in 2002 yılından itibaren gerçekleştirdiği doğrudan yatırım miktarının yaklaşık 1,7 milyar dolar olduğunu kaydeden Erdoğan, halihazırda 280 Kuveytli şirketin Türkiye'de faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağladığı uygun yatırım ortamıyla Türkiye'nin 2003-2016 arasında toplam 176,6 milyar dolar doğrudan yatırım çektiğini, 2016 yılında bu rakamın 12,3 milyar dolar olduğunu belirterek, Kuveytlileri Türkiye'de daha fazla yatırım yapmaya davet etti.

Bunun yanında Kuveyt'te faaliyet gösteren 7 Türk sermayeli firma bulunduğuna işaret eden Erdoğan, Türk müteahhitlik firmalarının bugüne kadar Kuveyt'te üstlendikleri 30 projenin toplam bedelinin yaklaşık 6,5 milyar dolar düzeyinde olduğuna dikkati çekti.

Türk firmalarının kendilerine gösterilen güveni boşa çıkarmayarak önümüzdeki dönemde Kuveyt'in kalkınmasına daha fazla katkıda bulunacaklarına inandığını belirten Erdoğan, Türk iş adamlarının genelde Körfez bölgesine, özelde Kuveyt'e verdikleri öneme vurgu yaptı.

- KİK ülkeleriyle ilişkiler dış politikada öncelikler arasında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt Haber Ajansı KUNA'ya verdiği mülakatta genel olarak Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkelerle ilişkilere dair değerlendirmelerde de bulundu.

Türkiye'nin dış politika önceliklerinden birinin KİK ülkeleriyle ilişkilerini her alanda güçlendirmek olduğunu ve bu bağlamda hem ikili hem de çok taraflı platformlarda önemli çaba sergilendiğini ifade eden Erdoğan, beklentilerinin çok iyi düzeyde seyreden siyasi ilişkilere uygun bir biçimde ekonomik, ticari, savunma sanayi ve askeri, turizm ilişkilerini derinleştirmek yönünde olduğunu kaydetti.

Ankara ile KİK ülkeleri arasındaki ilişkilerin ikili bazda tesis edilen hükümetlerarası işbirliği mekanizmaları sayesinde sağlam bir zemine dayandığını açıklayan Erdoğan, yeni işbirliği projelerinin gündeme geldiğini ve bütün Körfez ülkeleriyle bu mekanizmalara sahip olmak ve çeşitlendirmek arzusunda olduklarını dile getirdi.

Erdoğan, bu bağlamda Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog mekanizmasının varlığına işaret etti. Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 13 Ekim 2016'de yapılan toplantıda Türkiye-KİK Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin yeniden başlatılması kararı alındığını hatırlatan Erdoğan, bu sürecin olumlu sonuçlanmasını arzu ettiklerini, hem Türkiye hem KİK ülkelerinin bundan büyük fayda sağlayacağını belirtti.

Bölgesel ve küresel sorunlar karşısında KİK ülkeleriyle Türkiye'nin görüşlerinin örtüştüğünü dile getiren Erdoğan, bölgenin çok ciddi sınamalarla karşı karşıya olduğu günümüzde, Körfez ülkeleriyle istişare ve işbirliğine büyük önem atfettiklerini, aynı ilgiyi Körfez ülkelerinden de görmekten memnuniyet duyduklarını ifade etti.

- 'Bölgemizde barış, huzur ve istikrar arzu ediyoruz'

Türkiye ve Körfez ülkelerini 'sorunlarla boğuşan coğrafyada istikrar adaları' olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Hep beraber bölgemizde barış, huzur ve istikrar arzu ediyoruz. Halkların çatışmalardan uzak müreffeh bir yaşam sürmelerini arzu ediyoruz. İç çatışmaların yaşanmadığı, kimsenin inancından veya etnik kökeninden dolayı baskı görmediği, barış içinde bir arada yaşadığı istikrarlı bir coğrafya arzu ediyoruz. Bu arzumuzun Körfez ülkeleri tarafından da paylaşıldığını gayet iyi biliyoruz.' dedi.

Erdoğan, Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında işbirliğinin bölgesel barış ve huzurla doğrudan ilgisi bulunduğu kanaati taşıdığını belirterek, bölgenin bu zor günleri geride bırakacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Ekonomik kalkınmamızı el ele gerçekleştirdiğimiz ölçüde karşılıklı olarak istikrarımızı teminat altına alarak dış aktörlerin menfi etkilerinden muaf tutmamız mümkün olacaktır.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA