'Bilgisayarların İşleyişi İnsan Beyninin İşleyişiyle Benzer'

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Gürkan Tekman, bilgisayarların işleyişinin insan beyninin işleyişiyle benzer olduğunu söyledi.

Tekman, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri tarafından Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda Psikoloji Günleri kapsamında düzenlenen 'Genişletilmiş Zihin' konulu konferansta, zihinle bedeninin yakın bir ilişki içinde olduğunu belirtti.

'Genişletilmiş Zihin' anlayışının, zihin olgusunun yalnızca insan bedeniyle sınırlı olmadığını anlattığını ifade eden Tekman, şunları kaydetti:

Zzihnin yalnızca bedenimizle sınırlandırılmış olmayıp da bizim etkileşim içinde olduğu türlü nesnelere de yayılmış bir durumda. Yani zihin sadece kafamızın için değil tüm çevremize yayılmış durumda fikri temel alan bir görüşü savunuyor. 1950’lerde temelde şu anda kullandığımız bilgisayarların atası ve yapay zekanın da ortaya çıktığı dönemde soyut bir zihin kavramı sorgulandı. Zihinlerin kullandığı temsil ile bilgisayarların kullandığı temsillerin ortak yönleri var. Bilgisayarların merkezi sistemleri ve çekirdek bölümleri var. Bir araya getiriyorsunuz ve işlemci görevleri birer birer sıraya sokuyor. İnsan beyni de aynı bu şekilde bir sistemle çalışıyor. Bilgisayarların işleyişi de insan beyninin işleyişine benziyor. Mantık yürütmeyi nasıl yapıyoruz diye düşünerek, bugünlere ulaşan bir fikir görüyoruz.'

Konferansa TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, TÜ Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nebi Mehdiyev, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA