Almanya'dan darbeci hainlerle ilgili skandal karar

Almanya, 15 Temmuz darbesinin ardından sığınma başvurusunda bulunan darbeci hainlerin bazılarına olumlu yanıt verdi.

Almanya'dan darbeci hainlerle ilgili skandal karar
Almanya'dan darbeci hainlerle ilgili skandal karar
WDR, NDR ve Süddeutsche Zeitung gazetelerinin İçişleri Bakanlığı verilerine dayandırdıkları ortak habere göre, bazı darbeci hainler ve ailelerinin iltica başvurusu kabul edildi.
Sığınma talebi kabul edilenlerin Almanya’daki NATO üssünde görevli diplomatik pasaport sahibi darbeci hainler olduğu bildirildi, ancak sayı açıklanmadı.

WDR, NDR ve Süddeutsche Zeitung gazetesi, darbe girişiminden Mayıs 2017 tarihine kadar asker, hakim, diplomat ve üst düzey devlet görevlisi olmak üzere, Almanya’ya 414 diplomatik iltica başvurusu yapıldığını yazdı. Söz konusu sayıya diplomatların aile bireylerinin de dahil olduğu öğrenildi.

ÖRNEK TEŞKİL EDEBİLİR

Haberde Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nin (Bamf) karar vermek için 16 Nisan referandumunu beklediği belirtilse de, Bamf resmi olarak iddiayı reddediyor. Almanya’nın iltica başvurularına olumlu yanıt vermesinin Belçika gibi ülkelere örnek teşkil edebileceği belirtiliyor. Belçika, iltica başvurusunda bulunan darbeci hainler konusunda henüz karar vermiş değil.

Spiegel dergisinin Bamf verilerine dayandırdığına göre, Almanya’ya toplamda 7 bin 700 Türk vatandaşı sığınma başvurusunda bulunmuş durumda.
Savunma Bakanı Fikri Işık, ocak ayında yaptığı açıklamada Almanya'daki darbeci hainlerin iltica başvurularının geri çevrilmesi gerektiğini söylemişti.