3. Dünya Ülkeleri Afet Risk Yönetimi Eğitimi

TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Yılmaz: 'TİKA'nın 54 ülkede 56 Program Koordinasyon Ofisi bulunmaktadır ve 120'den fazla ülkede projeleri devam etmektedir' JICA üst düzey temsilcisi Matsuoka: 'İstikrarlı politikalarla özellikle ekonomik kalkınma sağlayan ve varlığını genişletmekte olan Türkiye, etkili jeopolitik konumuyla yükselen bir ülke' 'Türkiye'de bulunan 100'den fazla Japon şirketi, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliği için önemli değerlerdir. Türkiye, Doğu ve Orta Asya, Kafkaslar, Ortadoğu ve Avrupa olmak üzere 4 bölgenin bağlantı noktasında'

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Yılmaz, 54 ülkede 56 Program Koordinasyon Ofisi'ne sahip olduklarını vurgulayarak, 'TİKA'nın 120'den fazla ülkede projeleri devam etmektedir.' dedi.

TİKA, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) iş birliğiyle düzenlenen '3. Dünya Ülkeleri Afet Risk Yönetimi ve Afete Dayanıklı Toplum Oluşturma' konulu eğitim programı ODTÜ'de başladı.

Programa Bangladeş, Filipinler, Myanmar ve Pakistan'dan 12 uzman katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, TİKA'nın tarihine değinerek kurumun Asya, Afrika ve Latin Amerika'da etkili olduğunu belirten Yılmaz, 'TİKA'nın 54 ülkede 56 Program Koordinasyon Ofisi bulunmaktadır, 120'den fazla ülkede projeleri devam etmektedir.' dedi.

Yılmaz, kurumun önceliğinin sağlık, eğitim, tarım, yönetim ve ulaşım alanında faaliyetler yapmak olduğunu vurgulayarak, turizm, kültür ve komünikasyon sahasında da çalıştıklarına değindi.

TİKA ile JICA'nın, 1998 yılından bu yana iş birliği yaptığını dile getiren Yılmaz, aile sağlığı, endüstriyel otomasyon teknolojisi ve afet yönetimi konusunda çalıştıklarını bildirdi.

JICA üst düzey temsilcisi Hideaki Matsuoka, JICA'nın uzun süredir Türkiye'de ofisinin ve derneğinin bulunduğunu, birçok kentte faaliyet yürüttüklerini kaydetti.

Türkiye ile teknik iş birliği projeleri, bireysel uzman desteği, eğitim programları, kalkınma çalışmaları ve gençlik programları konularında çalışmalar sürdürüldüğünü belirten Matsouka, sözlerini şöyle sürdürdü:

'İstikrarlı politikalarla özellikle ekonomik kalkınma sağlayan ve varlığını genişletmekte olan Türkiye, etkili jeopolitik konumuyla yükselen bir ülkedir. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu nüfusa sahip Türkiye'nin, büyük ekonomik beklentileri bulunuyor. Türkiye'deki 100'den fazla Japon şirketi, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliği için önemli değerlerdir. Türkiye, Doğu ve Orta Asya, Kafkaslar, Ortadoğu ve Avrupa olmak üzere dört bölgenin bağlantı noktasında konumlanmaktadır. Komşu bölgelerle dengeleri koruyan politikasıyla Türkiye, bu bölgeler üzerinde önemli bir etkiye sahip.'

TİKA ile yaptıkları birçok çalışmadan sonra şimdi de deneyimlerini 'barışçıl dünya komşularıyla' paylaşacaklarını aktaran Matsuoka, 'Bu projeyle Bangladeş, Filipinler, Myanmar ve Pakistan vatandaşları ile afetlere karşı dayanıklı toplumların inşası için paylaşımlarımız olacaktır.' diye konuştu.

Matsuoka, uluslararası toplumun kalkınmasına ve istikrarına katkıda bulunmak amacıyla JICA'nın, Türkiye ile iş birliği yapmaya devam edeceğini dile getirerek, 1999'da meydana gelen Marmara depreminin ardından Japon hükümetinin Türkiye'ye afet yardım ekibi gönderdiğini hatırlattı.

Japonya'da Mart 2011'de yaşanan depremde de Türkiye'nin acil durum kurtarma ekibini gönderdiğini, bayraklarını yarıya indirdiğini anımsatan Matsouka, süregelen nazik ve önemli dostluğu güçlendirerek sürdüreceklerini anlattı.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Verşan Kök, TİKA ve JICA ortak çalışmasına ODTÜ olarak ev sahipliği yapmaktan memnun olduklarını ifade ederek, uluslararası eğitim programına akademik katkı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA