Nâzım'ın Şiirleri Ataşehir'de

Ataşehir’de düzenlenen 2’nci Uluslararası Nazım Hikmet Şiir Günleri’nin açılışında yazar ve şair Özdemir İnce, Nâzım için yazdığı şiirleri okudu.

Nâzım'ın Şiirleri Ataşehir'de
Ataşehir Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri’nin açılış töreni Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde yapıldı. Yazar ve oyuncu Pelin Batu’nun sunuculuğunu yaptığı törende, “Şiir Günleri’nin” onur konuğu yazar ve şair Özdemir İnce, Nâzım için yazdığı şiirleri okudu.

Açılış töreninde konuşan Özdemir İnce, Nâzım Hikmet hakkında döneminin şairleri tarafından anlatılanları aktardı. Nâzım Hikmet’in yazdığı şiirlerle sadece Türklere değil dünyaya seslendiğini söyleyen Özdemir İnce,’ Nâzım’ın şiirlerinin evrenselliğini vurguladı. Türk şiirinin başına gelen en büyük felaketin, istikametine Nâzım’ın şiirlerinden bakamamak olduğunu ifade eden İnce, “Nâzım Hikmet’in 1930’ların sonundan 1951’e kadar hapiste olması ve daha sonrada 1970’lere kadar büyük ölçüde sakıncalı kalması onun şiirini devre dışında bıraktı. 1940 ve 50’lerin devrimci şairleri de Nâzım Hikmet’teki ballı çiçeği bulamamıştır” dedi.

Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman’ın Özdemir İnce’ye teşekkür plaketi ve çiçeği sunmasının ardından, tören Hüsnü Arkan konseriyle devam etti. Geceye katılanlar Hüsnü Arkan’ın kendine özgü ezgilerine ve şarkılarına eşlik ettiler.

Usta Şair Nâzım Hikmet’in anıldığı Şiir Günleri, 8 Mayıs’a kadar çeşitli etkinliklerle sürecek. Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün hazırladığı Şiir Günleri’ne, Türkiye’den çok sayıda şairin yanı sıra, seçkin Latin şairleri de katılıyor. Ataşehirlilerin şairlerle tanışma ve şiirleri şairlerinin sesinden dinleme olanağı bulduğu “Nâzım Hikmet Şiir Günleri’nde” söyleşi ve imza günleri, paneller ve şiir dinletileri düzenleniyor. Direktörlüğünü Haydar Ergülen’in yaptığı Şiir Günleri kapsamında Nâzım Hikmet ve şiirlerinin tartışıldığı paneller düzenlenirken, Küçük İskender’den Pelin Özer’e, Eren Aysan’dan Adnan Özer’e onlarca şair okurlarıyla buluşuyor.

Şairler sitelerde şiir sohbetlerine katılacak

Şiirin ve şairlerin kültür merkezlerinin dışına çıkıp mahalle aralarına karışacağı Şiir Günleri’nde aynı zamanda Nâzım Hikmet’in şiirlerinden bestelenen şarkılar da yorumlanacak.

Festivalin uluslararası Latin konuk şairlerinden Gabriel Jaime Franko Uribe, Annabell Manjarres Freyle, Julio Pavettini ve Annabel Vilmar sitelerdeki şiir sohbetlerine katılarak Ataşehirlilerle hem kahvaltı edecek, hem de şiir üzerine konuşacak.

7 Mayıs Pazar günü yabancı konuklarla birlikte 20 şair; Uphill Court, Eston Çamlıevler, Evren Sitesi, Mozaik Çarşı ve Kent Plus 3352 Ada’da Ataşehirlilerle bir araya gelecek. Sitelerdeki şiir sohbetlerine Müesser Yeniay, Betül Dünder, Tuğrul Keskin, Hilal Aytekin, Mahmut Temizyürek, Mustafa Köz, Didem Gülçiner, Seyithan Kömürcü, Şeref Bilsel, Sevda Alkoç, Ömer Erdem, Gülce Başer, Metin Cengiz, Muzaffer Özdemir, Onur Caymaz, Sibel Kır, Adnan Özer, Eren Aysan, Küçük İskender, Haydar Ergülen ve Pelin Özer katılacak.

Aynı gün saat 15.00’te Neşet Ertaş Kültür Evi’nde düzenlenecek Özdemir İnce şiir paneline Metin Cengiz, Didem Gülçin Erdem, Haydar Ergülen ve Tuğrul Keskin katılacak. Sonrasında ise Muzaffer Özdemir ezgileriyle şiir günlerine eşlik edecek.

8 Mayıs Pazartesi günü Neşet Ertaş Kültür Evi’nde saat 20.00’da başlayacak etkinlikte ise, Nâzım Hikmet’i gören son gazetecilerden Hıfzı Topuz’un yanı sıra yazarlar Turgay Fişekçi, Aslan Kavlak ve Alâettin Bahçekapılı’nın katılımıyla “Ne güzel şey anlamak /anlatmak seni” paneliyle şiir günleri sona erecek.
Kaynak: İHA