İzmir'in İlçelerinde Hıdrellez Coşkusu

İzmir’in Çeşme, Foça, Urla ve Buca ilçelerinde düzenlenen Hıdrellez etkinlikleri birbirinden renkli görüntülere sahne oldu

İzmir'in İlçelerinde Hıdrellez Coşkusu
İzmir’in Foça ilçesinde Hıdrellez kutlamaları Foça Demokrasi Meydanı ve Yeni Foça Belediye Meydanıda gerçekleştirildi.

Meydanları dolduran her yaştan vatandaş, Hıdrellez geleneği ‘şenlik ateşi’ üzerinden nazar ve kötülüklerden korunmak için atladı. Vatandaşlar ‘dilek ağacına’ isteklerinin kabul olması için dileklerini yazmayı da ihmal etmedi. Neşeli Bando Orkestrası’nın seslendirdiği şarkılara eşlik eden Foçalılar dans ederek tabiatın canlanmasını ve toprağın bereketlenmesini sevinçle karşıladı. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da, vatandaşların Hıdrellez neşesine ortak olurken, "Hıdrellez; baharın, dostluğun, kardeşliğin ve paylaşmanın müjdecisidir. Ağaçların meyveye durması, çiçeklerin açması, havanın hoş kokusu ruhlara yeni hayat getirir. Hıdrellezin umut, barış ve sevgi rüzgârıyla esmesini diliyorum" diye konuştu.



Çeşme’de hıdrellez ateşi

İzmir’in Çeşme Hıdrellez etkinlikleri kapsamında Tekke Plajında ve Alaçatı Mahallesinde yakılan Hıdrellez ateşleriyle, yüzlerce kişi eğlencenin doruğuna ulaştı. Hıdrellez eğlencesi, Tekke Plajında, Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Garnizon Komutanı Binbaşı Derviş Akova, ve vatandaşların katılımıyla, huzur, güven, demokrasi ve özgürlük dilekleriyle Hıdrellez ateşi yakıldı. Yüzlerce kişi, ateş etrafında dans ederken, bazı vatandaşlar da plaj kumlarına dileklerini yazdılar. Plaj kumlarına yazılıp çizilen dileklerde, sevgi, aşk, mutluluk, ev, araba dilekleri öne çıkarken, bir vatandaşın yazdığı "Kıbrıs’ta ev" dileği dikkatleri çekti. Bazı vatandaşlar da dilek balonlarını, umutlarının gerçekleşmesi dileğiyle gökyüzüne uçurdular. Tekke Plajı’nda meşalelerle oluşturulan kalp ise dikkat çekerken, bazı vatandaşlar meşalelerin oluşturduğu kalbin içinde hatıra fotoğrafları çektirdiler. Tekke Plajında toplanan yüzlerce vatandaş, gecenin geç saatlerine kadar müziğin ve davulun eşliğinde Roman havalarıyla oynarken, bazı vatandaşlarda sahil kenarlarında oturarak, eğlenenleri izlemeyi tercih ettiler. Havanın da güzel olması nedeniyle Çeşme sahili ve Tekke Plajı yüzlerce Çeşmelinin gezip eğlendikleri bölge oldu.

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çeşme’de Hıdrellez ateşini yaktıktan sonra Alaçatı Mahallesine giderek, burada da Hıdrellez coşkusuna eşlik etti. Alaçatı’daki hıdrellez eğlencesi de yüzlerce vatandaşı bir araya getirirken, sokaklardaki eğlence gecenin geç saatlerine kadar sürdü.

Urla ve Buca’da Hıdrellez coşkusu

Baharın uyanışı ve Hızır ile İlyas Peygamberlerin her yıl buluştuklarına inanılan “Hıdırellez Şenliği” Urla Demokrasi Parkı’nda coşkuyla kutlandı. Urla Belediyesi ve Urla Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Halk Oyunları Derneği işbirliğiyle gerçekleşen şenlikte hep bir ağızdan şarkılar söylendi. Tüm Urlalıların içini ısıtan Hıdrellez coşkusunda vatandaşlar gönüllerince eğlenerek gerçekleşmesini istedikleri dilekler için ateşten atladılar.

Baharın müjdecisi Hıdrellez’de Buca eğlenceye doydu. Buca Belediyesi tarafından Şirinyer Pazaryerinde düzenlenen Hıdrellez Şenliği’nde binlerce Bucalı geç saatlere kadar gönüllerince eğlenirken ortaya renkli görüntüler çıktı. Buca’daki Hıdrellez coşkusuna CHP İzmir Milletvekilleri Özcan Purçu ve Tacettin Bayır ile Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina da eşlik etti. Buca Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu Roman Grubu’nun kıvrak dans gösterileriyle başlayan Hıdrellez Şenliği’nde, Buca Belediyesi Roman Bandosu’nun çaldığı birbirinden hareketli şarkılarla keyifli dakikalar yaşandı. Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, herkesin umut edip, hayalini kurduğu her şeyin gerçekleşmesi dileğinde bulunurken, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ile birlikte Bucalıların coşkulu danslarına da eşlik etti. A Plus Orkestrası, Çılgın Cemal, Ebruhan ve İzmirli Ömer’in verdiği konserlerle gönüllerince eğlenen Bucalılar, Roman Ateşi Dans Grubu’nun gösterisi ile eğlenceye doydu.

Birbirinden renkli eğlence, konser ve gösterilerin düzenlendiği Hıdırellez Şenliği geç saatlere kadar sürdü.
Kaynak: İHA