Güney Afrikalı Üç Eski Devlet Başkanından Zuma'ya Çağrı

Eski üç lider, Zuma'ya ülkedeki demokrasiye ve anayasaya sahip çıkma çağrısında bulundu.

Güney Afrika'da başkanlık yapmış üç eski lider Thabo Mbeki, Kgalema Motlanthe ve Frederik Willem de Klerk bir araya gelerek, Devlet Başkanı Jacob Zuma'ya ülkedeki demokrasiye ve anayasaya sahip çıkma çağrısı yaptı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Durban kentinde gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu'nun Afrika ayağında panelde bir araya gelen eski liderlerin, son haftalarda on binlerce kişinin protesto gösterilerine maruz kalan Zuma'ya demokrasiye ve anayasa sahip çıkma çağrısında bulunduğu bildirildi.

Efsane lider Nelson Mandela'ya başkanlığı devreden Nobel ödüllü Klerk, konferanstaki konuşmasında, 'Zuma ülke kanunlarının gerekliliklerini yerine getirmede başarısız oldu.' değerlendirmesini yaptı.

Mandela'dan sonra iki dönem devlet başkanlığı görevinde bulunan Mbeki ise ülkedeki son sürece ve Mandela'nın özgürlük mücadelesine değinerek, 'Hiç kimse ya da kurum, halkın iradesinden daha fazla yetkiye sahip olmamalıdır. Mandela ile 1994'te ektiğimiz gül gerçekten hastalandı.' ifadelerini kullandı.

Zuma, geçen ay kabinedeki bazı bakanları görevden alarak yerlerine yeni isimler atamıştı. Pretoria kentindeki Maliye Bakanlığı binası önünde toplanan çok sayıda vatandaş, Maliye Bakanı Pravin Gordhan'ın görevden alınmasına tepki göstererek Zuma'yı protesto etmişti.

Görevinden alınan Maliye Bakanı Gordhan, göstericilere hitaben yaptığı konuşmada, Güney Afrikalılara destekleri için teşekkür ederek, '1,5 yıl boyunca çeşitli saldırılara maruz kalarak çalıştık. Kamuda ve özel sektörde yolsuzluğu bitirmek istiyoruz.' demişti.

Güney Afrika Sendikalar Konfederasyonu (COSATU) da 4 Nisan'da, Devlet Başkanı Zuma'ya istifa çağrısında bulunmuştu.

Kaynak: AA